Groen licht voor nieuw onderwijsgebouw na toezegging extra parkeerplaatsen

Groen licht voor nieuw onderwijsgebouw na toezegging extra parkeerplaatsen

De universiteit mag een nieuw onderwijsgebouw op de campus gaan bouwen. Afgelopen maandag stemde de gemeenteraad in met het nieuwe bestemmingsplan nadat Tilburg University heeft toegezegd een parkeergarage te zullen bouwen en een tijdelijk parkeerterrein op de campus in te richten.

Artist impression van het nieuwe onderwijsgebouw. Ontwerp en Impressie: Powerhouse Company

Het nieuwe gebouw komt op het parkeerterrein naast Tias en bij Cube en zal naast een grote zaal voor 450 personen en een voor 100, ook 12 extra collegezalen bieden, plus een flink aantal studieplekken. Hoogstnodig voor een groeiende universiteit, maar de naastgelegen Torenbuurt was niet blij met het verdwijnen van het parkeerterrein. Dat zal leiden tot veel extra parkeeroverlast, vreesden ze.

Twee weken eerder had Marc Horsten, afdelingshoofd Real estate management, de bezorgde buurtbewoners bij een hoorzitting namens de universiteit al gerustgesteld. De universiteit gaat een parkeergarage voor ongeveer 450 auto’s bouwen op het parkeerterrein aan de Warandezijde en tot die tijd wordt er ook een tijdelijk parkeerterrein voor 175 auto’s ingericht op de campus, op de plek van het gesloopte Prismagebouw.

Het terrein van het voormalige Prismagebouw wordt ingericht als een tijdelijk parkeerterrein. Beeld: Univers

Dankzij die toezegging keurde ook de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan goed. “Wij zijn aangenaam verrast dat de universiteit na overleg met de bewoners van de Torenbuurt heeft besloten om voldoende parkeerplekken op eigen terrein te realiseren,” benadrukte PvdA-raadslid Bea Mieris.

In de oorspronkelijke plannen was behalve het onderwijsgebouw al een parkeergarage ingetekend. Maar gaandeweg hoopte het college van bestuur dat de bouw daarvan toch niet nodig zou zijn, legt Horsten uit. “Die beslissing was uitgesteld, want de de universiteit blijft veel energie steken in het mobiliteitsplan om onze CO2-footprint te verkleinen.”

“Daarvoor zijn initiatieven genomen om minder auto’s naar de campus te laten komen en ook de parkeerdruk te verlagen. Een bureau heeft de effecten daarvan doorberekend en dat zou erin kunnen resulteren dat er zo’n 300 parkeerplaatsen minder nodig zijn.”

Plattegrond van de campus met linksonder de geplande parkeergarage, rechtsboven het onderwijsgebouw

De voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe gebouw gaan in januari van start, met het bouwrijp maken van de grond. Het gebouw zelf kan pas gebouwd worden na afronding van de bestemmingsplanprocedure. In 2023 zou het gebouw er moeten staan, compleet met foyer voor evenementen en een kiosk met klein terras voor een snelle snack of koffie-to-go. Naast het aanleggen van het tijdelijke Prismaparkeerterrein blijft de universiteit het autoloos pendelen aanmoedigen.

Horsten: “Ook gaan we parkeren bij ons nieuwe pand aan de Meerkoldreef, aan de andere kant van het spoor, stimuleren. Daar zijn 95 parkeerplekken, dat is ook nog veel.” En dan is er natuurlijk die nieuwe parkeergarage. “Dat is nog geen sinecure,” legt Horsten uit, “op de plek waar die moet komen ligt ook het hoofdriool. Dat wordt nog een complexe, maar oplosbare, knoop.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.