Herkansing voor afgewezen promovendus

De Tilburgse promovendus die na de verdediging het doctoraat niet kreeg toegekend, krijgt een herkansing. De universiteit betreurt de gang van zaken, maar zegt dat er naar eer en geweten is gehandeld.

Beeld: Ben Bergmans

Wat iedere promovendus en promovenda vreest, gebeurde dit semester aan Tilburg University. Na de openbare verdediging van een promotieonderzoek, reikte de promotiecommissie de bul niet uit. En dat terwijl een proefschrift pas mondeling verdedigd mag worden als het al is goedgekeurd. Afkeuren kan dan niet meer, stelde emeritus-hoogleraar Jan Vranken vorige week op Univers in een ingezonden opinie.

Vranken uitte daarin forse kritiek op de fungerend voorzitter van de promotie, decaan van de rechtenfaculteit Geert Vervaeke. Met actieve inmenging, onder meer door een geheime schriftelijke stemming te organiseren, heeft hij volgens Vranken “op onhoudbare gronden en in een uiterst laakbare procedure, een promovendus in het openbaar vernederd en geheel ten onrechte de bul onthouden.”

Geen van de betrokkenen wilde reageren op de kwestie. Aan reacties in de academische gemeenschap was daarentegen geen gebrek. Van ‘verschrikkelijke gebeurtenis’ tot ‘ongehoord’ en ‘erg vreemd’, academici uit het hele land lieten op sociale media van zich horen.

Nu komt Tilburg University toch met een verklaring. De universiteit erkent dat het ‘zeer ongebruikelijk’ is dat het doctoraat niet is toegekend, en betreurt ‘deze zeer onverwachte en teleurstellende uitkomst’, met name voor de promovendus. Er wordt gewerkt aan een herkansing, zodat de bul alsnog kan worden behaald.

Wat er precies is voorgevallen tijdens de verdediging, waardoor de commissie tot een ander oordeel kwam, blijft onduidelijk. De universiteit wil alleen nog kwijt dat er ‘naar eer en geweten’ is gehandeld door promotiecommissie en voorzitter. De openbare verdediging van een proefschrift is, anders dan Vranken schrijft, volgens de universiteit niet alleen maar ceremonieel. ‘Volgens het Promotiereglement wordt de graad toegekend na een openbare verdediging, die derhalve onderdeel is van het proces van toekenning van de graad doctor.’

Update 22-12-2021, 17.35u. Promotor en co-promotor hebben nu ook gereageerd: Reactie promotoren afgewezen proefschrift TiU: ‘Er is met ons geen overleg gevoerd’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.