Tilburg University sleept vier grote Europese subsidies binnen

Tilburg University sleept vier grote Europese subsidies binnen

De Europese onderzoeksraad ERC heeft vier starting grants van gemiddeld 1,5 miljoen euro toegekend aan veelbelovende onderzoekers van Tilburg University. In totaal worden er 397 beurzen verdeeld, waarvan er 44 zijn toegekend aan Nederlandse instellingen.

Foto: pxfuel

De beurzen gaan in Tilburg naar vier verschillende faculteiten. Kim De Roover van Social and Behavioral Sciences (TSB) krijgt de subsidie voor het ontwikkelen van nieuwe structurele vergelijkingsmethoden in de sociale wetenschappen. Sander Verhaegh van Humanities and Digital Sciences (TSHD) richt zich op de ontwikkeling van het Amerikaanse intellectuele klimaat in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, na de vlucht van, veelal joodse, academici naar de Verenigde Staten.

Ook Nicola Pavanini van Economics and Management (TiSEM) en Phillip Paiement van Law School (TLS) ontvangen een beurs. Pavanini voor zijn onderzoek naar regulering van de huizen- en hypotheekmarkten en Paiement voor de ontwikkeling van een verklarend model van transnationale samenwerking op het gebied van milieubeheer.

Al met al een uitstekende score: in Nederland haalt alleen Universiteit Leiden meer beurzen binnen, namelijk vijf.

Meer vrouwen krijgen een beurs

De ERC is een organisatie die wetenschappelijk onderzoek in Europa stimuleert, vergelijkbaar met de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO. Voorstellen van onderzoekers worden beoordeeld door commissies, die streng te werk gaan. Nog geen tien procent van de aanvragers krijgt een beurs. In totaal is er 619 miljoen euro verdeeld.

In Europees verband staat Nederland op de vierde plaats qua aantal verzilverde beurzen. Duitsland staat bovenaan met 72 beurzen, gevolgd door Frankrijk (53) en Groot-Brittannië (46).

Vrouwelijke onderzoekers hebben 43 procent van de beurzen binnengehaald: een record. Een jaar geleden lag dat aantal nog op 37 procent.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.