Promovendus krijgt alsnog doctoraat na herkansing

De promovendus van wie de promotie eerder werd geweigerd, heeft alsnog het doctoraat in ontvangst mogen nemen. Tijdens de herkansing die vandaag plaatsvond, kwam het verlossende woord: “Het college heeft besloten u het doctoraat te verlenen.”

Beeld: Univers

“De vorige promotie eindigde in tranen, en zal andere promovendi met de angst opzadelen dat hen hetzelfde kan overkomen. Maar dit is niet het moment om terug te kijken,” zegt promotor Paul Vlaardingerbroek nadat de promovendus het doctoraat is toegekend.

Niet driemaal is scheepsrecht, maar tweemaal is scheepsrecht, blijkt de juiste uitdrukking te zijn voor de betreffende promovendus. Greep deze eind vorig jaar naast de graad, nu is die dan eindelijk binnen. En dat heeft wat bloed, zweet en tranen gekost.

Boos en geschokt

Het komt eigenlijk nooit voor: een doctoraat dat niet wordt toegekend na de verdediging van het proefschrift. De verdediging heeft vooral een ceremoniële functie, het proefschrift is al van tevoren door de promotiecommissie goedgekeurd.

Toch is dit precies wat er voor kerst gebeurde aan Tilburg University. Een schande, vond emeritus hoogleraar Jan Vranken, en volkomen onterecht. Hij publiceerde een boze opinie in Univers. Ook het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) gaf aan geschokt te zijn.

Het niet toekennen van een doctoraat na een openbare verdediging is inderdaad ongebruikelijk, erkende Tilburg University in een verklaring. Maar de universiteit stelde dat er naar eer en geweten was gehandeld en dat de promovendus werd begeleid bij de voorbereiding op een herkansing.

Succesvolle herkansing

Die herkansing vond vandaag plaats. Vanwege de coronamaatregelen mocht er geen publiek aanwezig zijn. Wel was de promotie te volgen via een livestream.

Nadat het proefschrift succesvol was verdedigd tegenover de commissie, werd het doctoraat toegekend. Feest voor de promovendus dus, hoewel veel vragen over het proces onbeantwoord blijven.

Want op welke gronden het doctoraat eerder onthouden werd, dat blijft onbekend. Ook over het reglement rondom de herkansing is geen duidelijkheid gegeven. En toekomstige promovendi? Zij leven nu met de vrees, zoals Vlaardingerbroek al aangaf, dat ook zij na de openbare verdediging met lege handen kunnen achterblijven.

Anoniem

De promovendus is geanonimiseerd en is bekend bij de redactie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.