TiU wil grenzen kunnen stellen aan het aantal buitenlandse studenten

TiU wil grenzen kunnen stellen aan het aantal buitenlandse studenten

Internationale studenten weten de weg naar Tilburg goed te vinden. Maar de universiteit kan ze steeds minder goed kwijt. Samen met de andere Nederlandse universiteiten roept TiU de politiek op om het mogelijk te maken grenzen te stellen aan het aantal buitenlandse studenten.

Beeld: Jack Tummers

De Nederlandse universiteiten maken zich zorgen. Er staan ruim 340.000 studenten ingeschreven en ieder jaar worden het er meer. Door die groeiende aantallen is het steeds moeilijker om ze op te vangen. Collegezalen zitten voller, docenten moeten meer tentamens nakijken en internationale studenten vinden niet altijd een kamer.

De druk loopt op en universiteiten kunnen er weinig tegen doen. Studenten weigeren kan niet, of bijna niet. Daarom roept universiteitsvereniging UNL de politiek op om dit toch mogelijk te maken. Ze zijn niet tegen groei, maar willen die beheersbaar maken. Universiteiten willen een maximum kunnen stellen op het aantal studenten van buiten Europa en beperkingen kunnen instellen voor Engelstalige opleidingen. Want het aantal internationale studenten neemt sterk toe.

Hoog aangeschreven

Tilburg University groeit harder dan andere universiteiten. Ook telt de universiteit steeds meer internationale studenten. Landelijk nam het aantal internationals de afgelopen vijf jaar gemiddeld toe met 13,9 procent, blijkt uit cijfers van UNL. In Tilburg was dat ruim 20,14 procent. Kennelijk doet de universiteit iets goed.

“Nederlandse universiteiten staan zeer hoog aangeschreven. Dat vertaalt zich in belangstelling van buitenlandse studenten,” zegt TiU-woordvoerder Imre van der Meulen. Eerder wilde Tilburg University nog groeien naar 20.000 studenten. Dat is sneller gelukt dan verwacht, en een verdere groeiambitie is losgelaten. Dat er toch zoveel studenten naar Tilburg komen, verklaart ze door “ons kwalitatieve aanbod van opleidingen in mens- en maatschappijwetenschappen.”

Het is de universiteit wel duidelijk dat de groei in betere banen geleid moet worden, wil die niet ten koste gaan van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. “In Tilburg hebben we bijvoorbeeld al een numerus fixus moeten instellen bij psychologie.” Zo’n maximum op het aantal studenten dat een opleiding kan volgen, zou breder een oplossing kunnen zijn.

Toekomstige collega’s

Toch wil TiU het kind niet met het badwater weggooien. Dat er veel studenten naar Nederland komen, is ook een goede zaak. “Zeker in de provincie Noord-Brabant, waar we door digitalisering en de opkomst van data en AI heel veel mensen nodig hebben,” zegt Van der Meulen. De universiteit ziet het als een voordeel dat Nederlandse studenten hun toekomstige internationale collega’s alvast tegenkomen in de collegezaal.

En de woningnood? Er lag al het plan om voor 2025 maar liefst 1.900 extra studentenwoningen te bouwen in Tilburg. Maar de studentenaantallen blijven waarschijnlijk nog wel even toenemen. Het convenant uit 2020 met de bouwplannen “wordt hierop aangepast”. Ook zoekt de universiteit samen met de gemeente en andere partijen naar “nieuwe, snelle oplossingen” voor het kamertekort.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over internationalisering in het onderwijs. “Universiteiten hebben snel extra instrumenten nodig om verder te kunnen sturen op internationale studentenaantallen. Dit is dé kans om dat voor elkaar te krijgen,” aldus UNL.

Groeiproblemen

Tilburg University kent al jaren groeiproblemen. In 2018 stonden er lange rijen voor de bibliotheek, omdat studenten geen werkplek konden bemachtigen. Het jaar daarna sliepen internationale studenten in tenten, bij gebrek aan een dak boven het hoofd. En ook dit collegejaar was het raak: de universiteit bracht studenten tijdelijk onder in hotels en een safaripark.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.