TiU ondertekent Amnesty-manifest tegen seksueel geweld nog niet: ‘In overleg over beste vervolgacties’

TiU ondertekent Amnesty-manifest tegen seksueel geweld nog niet: ‘In overleg over beste vervolgacties’

Amnesty International vraagt hoger-onderwijsinstellingen een manifest tegen seksueel geweld te ondertekenen. Maar ook na een campagne op de campus heeft Tilburg University het manifest niet ondertekend. Waarom niet? “Juist door het te tekenen kan je een positief geluid naar je studenten laten horen.”

Beeld: Bernardo Emanuelle / Shutterstock

Studenten konden tijdens de ‘Let’s Talk About Yes’-campagne in september een petitie tekenen. Daarmee werd de universiteit verzocht het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld te ondertekenen. De bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen heeft inmiddels een handtekening geplaatst onder het manifest. De instelling bindt zich daarmee aan het creëren van een veilige omgeving, waar seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid en instemming. Tilburg University heeft het manifest niet ondertekend.

Steffie de Wit is activistenleider van de campagne in de gemeente Tilburg en vertelt over het belang van het manifest: “De studententijd is een belangrijke periode in je ontwikkeling. Als er iets negatiefs gebeurt kan dat veel gevolgen hebben. Wij willen richtlijnen geven voor preventie en hulp aan onderwijsinstellingen die zij kunnen inzetten om een veilige omgeving te creëren”. Zo benadrukt het manifest onder meer het belang van een duidelijke onlinepagina over dit onderwerp, iets wat Tilburg University nog niet heeft.

Eén op de tien studenten maakt verkrachting mee

De Amnesty-campagne van vorig jaar werd mede georganiseerd door SAM. De studentenfractie riep de universiteit op meer te doen tegen seksueel geweld. Hoewel het College van Bestuur heeft erkend dat de veiligheid van studenten enorm belangrijk is, betwijfelen zij of de beste manier om dit te verbeteren het ondertekenen van het manifest is,” zegt Noortje Zegers van SAM nu.

Tilburg University is er volgens Zegers wel mee bezig: “Inzetten op een veilige omgeving voor studenten is meegenomen als punt in de strategie tot 2027. Zoals wij het zien wil de universiteit zich er dus wel degelijk voor inzetten, maar zijn zij nog op zoek naar de beste weg om dit te doen.”

Imre van der Meulen, woordvoerder van het College van Bestuur, bevestigt dat. De universiteit is “enorm geschrokken” van het onderzoek van I&O Research. Uit dat onderzoek onder 1.059 studenten aan Nederlandse hoger-onderwijsinstellingen blijkt dat 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannelijke studenten een verkrachting meemaakt tijdens de studententijd.

Acties

De universiteit werkt aan een “grotere bekendheid” van waar studenten in verschillende situaties terechtkunnen, zoals studentendecanen en vertrouwenspersonen. “Zo wordt in programma-introducties aandacht besteed aan de vertrouwenspersonen en waarvoor je bij hen terecht kunt.”

Medewerkers kunnen een active bystander-training volgen en er wordt “regelmatig via verschillende kanalen gewezen op de gedragscode die we hanteren voor personeel en studenten van onze instelling.” Ook is er overleg met Amnesty en SAM, en met de gemeente en studentenfracties.

Het manifest biedt aanknopingspunten om ongewenst gedrag tegen te gaan, maar TiU wil eerst onderzoeken wat ze kan doen. “Dat kan tot andere acties leiden dan die door Amnesty worden opgesomd in het manifest,” aldus de woordvoerder. “Vandaar dat wij ons nog niet willen vastleggen.”

Nieuwe wet Seksuele Misdrijven

Door de misstanden bij The Voice staat seksueel misbruik de laatste tijd extra in de aandacht, het laat zien dat er veel onwetendheid is rondom dit onderwerp. Slachtoffers krijgen vaak de schuld. ‘Zei je nee?’ en ‘Waarom heb je niet aan de bel getrokken?’, zijn vragen waarmee ze vaak worden geconfronteerd.

Terwijl het begint met het vragen van toestemming voor een seksuele handeling: ‘Lets talk about yes’. Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgoz wil het proces rondom de nieuwe wet Seksuele Misdrijven versnellen. In de huidige wet is seks zonder toestemming, waarbij geen dwang is gebruikt, namelijk geen verkrachting.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.