Hossend de lockdown uit bij Plato, Olof en ESN

De lockdown en anti-feestregels van het kabinet zijn vanaf vrijdag 25 februari weer opgeheven. Dat is wel nodig ook, iedereen heeft inmiddels last van ernstige kroegarmoede. Tijd dus voor feest en het is ook nog eens carnaval. Studentenverenigingen Olof, Plato en ESN pakken daarmee traditioneel al jaren groots uit. Wat zijn hun plannen, nu het weer mag?

Carnaval

“De timing is voor ons superlekker, carnaval is een goed moment om met die maatregelen te stoppen”, laat Ilze Nijtmans, bestuurslid van Tilburgse studentenvereniging Plato weten. Dankzij de lockdownversoepeling kan op zondag 27 februari vanaf 12.00 uur weer een ouderwets Platofeest gevierd worden. “Op carnavalszondag hebben we altijd een groot open feest. Dan staat het hier helemaal vol. Niet alleen met onze leden, maar ook met mensen van andere verenigingen, of uit de buurt. Het is dan altijd gezellig. Daar willen we nu weer voor gaan.”

Wat dat betreft kunnen de openfeestgangers bij Plato zelfs gewoon verder waar ze gebleven waren. Het laatste grote feest bij Plato voor de laatste lockdown was namelijk ook in carnavalssferen, op 11-11, tijdens de lustrumweek. De feestcommissie zal voor de aankleding niet al te hard hoeven zoeken.

Te groot voor het Kongsipand

Ook bij dispuut Kongsi van Tilburgse studentenvereniging St. Olof werden de versoepelingen met gejuich ontvangen. Sterker nog, ‘daar hebben we wel een biertje op gedronken’, vertelt Kongsi-lid Max Klijssen. Het maandagse Kongsi Carnaval is bij dat dispuut een keiharde traditie. “Het is ooit begonnen met een verjaardagsfeest van iemand tijdens de optocht,” weet Klijssen. En dat borreltje buiten groeide uit tot een huisfeest dat uiteindelijk zelfs te groot werd voor het alleszins flinke Kongsihuis en daarom verhuisde naar een feesttent voor 1800 man op het Koningsplein.

En dit jaar gaat dat ook weer gebeuren. Carnavalsmaandag van 15.00 tot 21.00 worden weer 1.800 feestvierders verwelkomd in de Kongsitent op het Koningsplein. Dat zijn overigens allemaal mensen die al weken geleden een kaartje hebben gekocht. Kongsileden hebben blijkbaar goede kennis, of connecties of misschien zelfs hopeloos positivistische instelling. Want de kaartverkoop voor dit feest begon namelijk al in januari en het was ook snel uitverkocht. Behalve bier zullen er ook artiesten zijn, meldt Klijssen, al zijn de namen hem even ontschoten. “Maar uit de ervaring blijkt dat het tijdens zes uur onbeperkt drinken uiteindelijk niet zo veel uitmaakt wie er op het podium staat.”

Drie dagen feest met een toetje op het plein

Een blik op de evenementenagenda van internationale studentenvereniging ESN maakt meteen duidelijk wat zij van de versoepelingen vinden. Drie dagen lang, van vrijdag tot en met zondag, zijn er open carnavalsfeesten in het verenigingscafé Carpe Noctem. En, omdat dat mogelijk nog niet genoeg gaat zijn, bij wijze van toetje op maandag een Carnafiesta op het Piusplein.

“De versoepelingen komen voor ons precies goed uit,” vertelt Sven Kwakernaat, vicevoorzitter van ESN. “Onze open feesten zijn mooi om andere culturen te leren kennen. En dit is een ideale manier voor onze leden om iets van de Nederlandse cultuur mee te pakken, van de Brabantse cultuur. Alle dagen zijn leuk, maar zelf kijk ik het meest uit naar de zaterdag. Dan ben je in de stemming en zit je op het hoogtepunt van energie.”

Het Carnafestia op carnavalsmaandag is een nieuwe traditie. “Het is een soort pleinfeest op alle terrassen van het Piusplein. Dat doen we in samenwerking met alle kroegen daar. Twee jaar geleden hebben we dat voor het eerst gedaan en dat willen we nu elk jaar blijven doen. Ook daar is iedereen welkom.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.