Verkiezingsuitslag: grote overwinning voor Fractie Front

Verkiezingsuitslag: grote overwinning voor Fractie Front

Fractie Front mag zich de grote winnaar van de verkiezingen noemen. Met zes zetels in de universiteitsraad neemt de studentenpartij afstand van naaste rivaal fractie SAM. Daar staan de gezichten op onweer: de partij moet genoegen nemen met drie zetels.

Fractie Front voert campagne op de campus. Foto: Jack Tummers.

Een flinke verschuiving. Zo mag je het gerust noemen. Twee jaar geleden was fractie SAM nog de grootse studentenpartij in de universiteitsraad. Vorig jaar kwam daar verandering in: Fractie Front ging weer aan kop met vijf zetels, Fractie SAM kreeg er vier.  Met 2.718 stemmen voor Front en 2.591 stemmen voor SAM waren de verschillen klein. Van een afgetekende overwinning was geen sprake.

Dit jaar zet Fractie Front de opmars verder. De partij kreeg 4.273 stemmen, genoeg voor zes zetels. Fractie SAM kreeg 2.441 stemmen. Met zes tegenover drie zetels is er een duidelijk gat geslagen. De universiteitsraad kleurt het komend jaar groen.

Front wint ook in de faculteiten

Ook in de faculteitsraden doet fractie Front het goed met haar zogenaamde Active-partijen. Bij Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) is Active TiSEM de grootste studentenpartij met vijf zetels. Fractie ECCO behaalt er twee. Bij Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) is Active TSB de grootste met vier zetels. Fractie Stimulus sleept drie zetels in de wacht.

Bekendmaking van de verkiezingsuitslag in Dante.

Alleen bij Tilburg Law School (TLS) moet een Active-partij genoegen nemen met een tweede plek. Fractie Vrijspraak blijft daar de grootste met vier zetels, Active TLS volgt met drie. Bij Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) is Active TSHD de enige verkiesbare studentenpartij en is volgend jaar vertegenwoordigd met vijf zetels.

De Tilburg School of Theology (TST) heeft geen verkiesbare studentenpartijen.

Medewerkersfracties

Dit jaar deden ook de medewerkerspartijen mee aan de verkiezingen voor de universiteitsraad. Hier zien we winst voor Fractie Onafhankelijken. De partij klimt van zes naar zeven zetels. Fractie TiU International verliest een zetel en is het komend jaar met twee leden vertegenwoordigd in de universiteitsraad.

Waar studentenpartijen jaarlijks worden gekozen, worden de medewerkerspartijen tweejaarlijks gekozen.

Opkomst

Niet alleen Fractie Front zit in de lift, ook het opkomstpercentage stijgt weer. Bij de studenten ligt dat op 36,43 procent en dat is meer dan vorig jaar. Toen ging slechts 29,2 procent van de studenten naar de stembus. Een lege campus als gevolg van corona heeft daar waarschijnlijk een groot aandeel in gehad. Het opkomstpercentage bij de medewerkers ligt op 49,23 procent.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.