TiU-hoogleraar Ton Wilthagen eerste stadshoogleraar van Nederland

TiU-hoogleraar Ton Wilthagen eerste stadshoogleraar van Nederland

Hoe zorg je dat een groeiende stad als Tilburg genoeg werkgelegenheid heeft? Tilburg University-hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen gaat samen met de gemeente op zoek naar oplossingen voor de tekorten op de arbeidsmarkt. Hij is daarmee ’s lands eerste stadshoogleraar.

De Tilburgse gemeente en Tilburg University slaan de handen ineen. In zijn positie als stadshoogleraar, die uniek is in Nederland, krijgt Wilthagen de taak om oplossingen te vinden voor arbeidsmarktgerelateerde problemen. Zo kampt Tilburg met enorme personeelstekorten, waardoor bedrijven afgeremd worden. Ook zitten veel mensen onnodig in de bijstand. Door de aanhoudende groei van de stad zijn er bovendien meer banen nodig.

Als stadshoogleraar gaat Wilthagen zelf geen politiek bedrijven of zitting nemen in het Tilburgse College van burgemeester en wethouder. Wel gaat hij B&W voorzien van wetenschappelijke inzichten en adviezen over de arbeidsmarktproblematiek. Het Tilburgse College bestaat uit zes wethouders. Op LinkedIn schrijft Wilthagen over zijn benoeming: “Ik heb de wijsheid niet in pacht maar zal al mijn kennis en ervaring inzetten.”

Wilthagen laat verder weten dat de functie momenteel wordt uitgewerkt. Het urgentste vraagstuk is volgens hem wel duidelijk: “We moeten een arbeidsmarkt zien te creëren die voor iedereen werkt en blijft werken. Zodat de Tilburgse bedrijven en instellingen over voldoende mensen met de juiste vaardigheden beschikken om betekenisvolle producten en diensten te kunnen blijven leveren. Zodat zoveel mogelijk Tilburgers waardevol en betaald werk kunnen doen, en iedereen zijn en haar talent kan blijven ontwikkelen en inzetten. Waarbij bestaanszekerheid altijd gegarandeerd is.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.