Een festival voor je collegegeld

De Braziliaanse studente Larissa voelt zich helemaal thuis in Tilburg, en wil graag blijven. Ze komt in aanmerking voor een verblijf- en werkvergunning als ze haar masterdiploma haalt. Er is alleen een probleem: de vervolgstudie kost 15.000 euro. Haar vrienden organiseerden daarom een festival om geld op te halen.

Optreden tijdens Bolsa Festival. Foto: Trijntje van de Wouw

Larissa Souza volgt sinds 2021 de pre-master Arts and Media aan Tilburg University. Hierna wil zij graag een master volgen om haar dromen verder waar te maken. De kosten hiervoor, ruim 15.000 euro, kan zij door onverwachte omstandigheden niet opbrengen. Larissa vertelt hierover: “Mijn vader zou mij helpen met het collegegeld maar hij heeft nu financiële problemen. En ik heb ook geen beurs gekregen.”

Twee goede vrienden van Larissa, Iza Omlo en Sam de Zwart, willen haar graag in Tilburg houden en organiseerden op zaterdag 4 juni het Bolsa Festival in De Nachtzuster. De Tilburgse singer-songwriter Oliver Pesch trad op, en er waren pizza’s van de Pizzamobiel. “Gelukkig heb ik geweldige vrienden die mij willen helpen, ik vind mijn studie namelijk ontzettend leuk”.

De hoop was om met het evenement en een donatiepagina in totaal 5.000 euro op te halen. Hoeveel er exact is opgehaald met het festival is nog niet bekend. “Dat moet nog berekend worden, het is waarschijnlijk lastig om ons doel te bereiken.” De crowdfunding levert hoe dan ook niet voldoende op voor het volledige collegegeld, maar Larissa wil het grootste deel zelf betalen. “Ik heb wat gespaard en mijn ouders kunnen wel een beetje helpen, dus ik verwacht de master dan te kunnen betalen.”

Duur voor niet-EU-studenten

Voor studenten van buiten de EU is studeren in Nederland duur. De reden daarvoor is dat universiteiten voor hen geen rijksbijdrage krijgen. De hoge kosten worden daarom rechtstreeks aan de studenten doorberekend. Larissa: “Hoewel ik snap dat Europese studenten maar een deel van het collegegeld betalen, vind ik het een beetje oneerlijk. Als je goede studieresultaten haalt, zou je kans moeten maken op een beurs, vooral als je er zoveel voor moet betalen.”

“Ik weet dat het niet zo eenvoudig is, maar een grotere toegankelijkheid en meer mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden kunnen andere ideeën en perspectieven inbrengen.” Ze besluit: “‘Understanding society’, de slogan van Tilburg University, zou ook moeten betekenen dat dit wordt begrepen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.