Een gids om groen te gaan in Tilburg

Nieuw in Tilburg? En op zoek naar manieren om duurzaam en groen te leven? Deze groene gids helpt je op weg.

Beeld: Alena Koval / Pexels

Nieuwe studenten maken van Tilburg voor de komende jaren hun thuis. Wat zij misschien nog niet weten over deze stad, is dat de Nederlandse groene politieke partij (GroenLinks) de grootste is in de Tilburgse gemeenteraad. Zowel de gemeente als Tilburg University spannen zich in om duurzaam en groen te zijn. Dus, hier is een korte gids – voor de nieuwe student of voor wie geïnteresseerd is – over een aantal van de groene, duurzame en circulaire mogelijkheden die deze stad te bieden heeft.

Voedsel

Het is gebruikelijk om snel even naar Albert Heijn of een andere supermarkt te gaan om je boodschappen te doen, maar heb je de verse groenten uit de stadstuin (GroeiTuin013) al eens geprobeerd? Met de fiets is de stadstuin slechts tien minuten verwijderd van de campus van de universiteit. GroeiTuin013 noemt zichzelf ‘dé groene huiskamer van Tilburg’, want het is niet alleen een mooie tuin, maar ook een plek voor sociale interactie en participatie.

Een ander alternatief voor boodschappen is Ekoplaza, gelegen in het centrum van Tilburg, een supermarkt met een scala aan biologische producten. En als je een keer uit eten gaat, veel restaurants hebben tegenwoordig veganistische en vegetarische opties op hun kaart staan. Restaurants bieden ook regelmatig een bord met seizoensgroenten of lokale producten aan. Waarom probeer je niet eens wat ons kleine landje te bieden heeft?

Vervoer

In Tilburg kun je je gemakkelijk op de fiets verplaatsen. En daar hoef je geen nieuwe fiets voor te kopen. Je vindt leuke tweedehands fietsen bij La Poubelle, een tweedehandswinkel vlak bij de Piushaven (waar je ook een mooie wandeling langs het water kunt maken). Als je geen fiets wilt kopen, kun je bij Swapfiets ook fietsen huren. Als je Swapfiets ooit schade of problemen heeft, komen ze hem voor je repareren. Een andere optie: gebruik de Campusbike, beschikbaar op de campus!

Beeld: Jack Tummers

En als je ooit zonder fiets zit en geen zin hebt om te lopen of het openbaar vervoer te nemen, kun je een van de groene elektrische GO-scooters gebruiken via de GO Sharing-app.

Het vullen van je nieuwe huis

Als je als nieuwe student naar Tilburg verhuist, heb je misschien wel wat woonspullen nodig. Tilburg heeft veel tweedehandswinkels, zoals de eerdergenoemde winkel La Poubelle. Een andere grote tweedehandswinkel is Kringloop013, net buiten het centrum gelegen. Zij bieden veel tweedehands producten aan, van boeken en kleding tot keukengerei en meubels. Als je een meubelstuk koopt en je kunt het niet mee naar huis nemen, bieden ze een bezorgservice aan.

Voor producten die een afvalvrije levensstijl ondersteunen: neem een kijkje bij Dille & Kamille, een winkel in het centrum van de stad. Ze verkopen onder andere tijdloze keuken- en huishoudartikelen.

Kleding

Als nieuwe student kom je misschien gelegenheden tegen waarvoor je een bepaalde outfit nodig hebt, zoals een galajurk of een carnavalspak, of misschien vind je het gewoon leuk om te shoppen voor kleding. In ieder geval kun je bij de vintage- en tweedehandskledingwinkels in Tilburg op zoek gaan naar een unieke outfit. Sommige van deze winkels vind je in het centrum van de stad, zoals: Sam-Sam, ReShare Store Tilburg, en Petra Used & Vintage Clothing.

Of nog leuker: doe mee aan kledingruilacties en pop-up sales, zoals die worden georganiseerd door STAI of De Bovenste Plank. En als je kleding ooit toe is aan reparatie, zul je niet teleurgesteld worden door de kleermakers in deze stad.

Studiemateriaal

Wat betreft studiemateriaal is het niet altijd nodig om nieuwe boeken te kopen. Naast het online kopen van tweedehands boeken (Bol.com, Studystore.nl of Boekwinkeltjes.nl), kunnen studenten ook terecht bij de campusboekhandel Books 4 Life, gevestigd in de kelder van het Cobbenhagen building. Books 4 Life verkoopt gebruikte maar kwalitatief goede boeken, variërend van literatuur tot informatieve boeken en studieboeken.

Books4Life. Beeld: Jack Tummers

Initiatieven van universiteiten en studenten

Als je je wilt aansluiten bij een beweging, kijk dan uit naar lokale initiatieven. Je kunt gelijkgestemden ontmoeten door evenementen bij te wonen, zoals de evenementen die worden georganiseerd door de Sustainability Factory van Tilburg University of Vegan Student Association Tilburg (VSA Tilburg).

Voor meer informatie kun je terecht op: https://circulair.com/over-tilburg-circulair. Deze website geeft een duidelijk overzicht van circulariteit en duurzaamheid in Tilburg en noemt nog veel meer bedrijven en initiatieven die hierboven niet genoemd zijn.

Vertaald door Language Center, Riet Bettonviel

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.