Baaldag

Vandaag is een baaldag. Dat voel ik al bij het opstaan. Ik kan mijn bril niet vinden, dus ik moet op de tast richting badkamer. Ik was mijn haren met zeep en mijn lichaam met conditioner. Aan mijn gezicht blijven een paar verdwaalde plukjes baardhaar stug hangen. In de woonkamer vind ik mijn zicht terug in de vorm van een zonnebril op sterkte. Ik kijk naar buiten, waar een mistroostig buitje de mensen uit het straatbeeld weghoudt.

De bank kraakt als ik er op neerplof. Een eerste teken van aftakeling of een commentaar op mijn door sportgebrek uitzettende lichaam? Rotbank. Ik scroll wat door Twitter. Doden in het oosten, nucleaire dreiging en een binnenlandse politicus die idolaat van Poetin is. Heel twitterend Nederland valt echter over zijn uitspraken over kwaadaardige reptielen die ons zouden besturen. Geestig, maar ik vind die krokodil in het Kremlin eigenlijk enger.

Ik scroll verder. Kind vermist. Gekibbel in zowel Eerste als Tweede Kamer. Mijn moeder belt. Het gaat niet goed met opa. De dokters zijn pessimistisch. Ze gaat vast langs. Ze belt als ze meer weet.

Ik leg mijn telefoon voorzichtig weer weg. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Uit gewoonte toch weer Twitter. Over aanvoerders, regenbogen, talkshows en het woordje respect. Ik word kwaad. Op homofobie. Op Poetin en Ayatollahs. Op Baudet en Gideon. Ik word kwaad op Kokc├╝, op talkshows die duiden, op gezamelijke statements die niet gezamelijk zijn. Ik word kwaad op dementie, op aftakeling, op onmacht.

Mijn huisgenoot komt de kamer binnen. Hij treft een tierende jongen aan in een badjas en een zonnebril. “Waarom gaat het nou de hele tijd over die twee die niet meedoen?” “Waarom besteden ze hier alleen aandacht aan als er controverse is, waarom vragen ze niet aan de andere aanvoerders waarom ze er WEL voor kiezen om die band te dragen?” “Waarom is alles altijd zo ONGELOOFLIJK negatief?”

Mijn huisgenoot kijkt me nog altijd vorsend aan. Ik zie eruit als een manische junk die denkt dat hij een rockster is. Maar hij ziet mijn tranen niet opwellen achter mijn bril.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.