Pauline Snoep werkt al 29 jaar aan de rechtenfaculteit: ‘Studenten zijn niet veranderd, hun studieomstandigheden wel’

Pauline Snoep werkt al 29 jaar aan de rechtenfaculteit: ‘Studenten zijn niet veranderd, hun studieomstandigheden wel’

Pauline Snoep is al bijna dertig jaar onderwijscoördinator bij Tilburg Law School. Ze helpt studenten om structuur aan te brengen in de studie, vooral tijdens moeilijke periodes. “Voor sommige studenten is hun studie nog het enige normale in hun leven, een houvast.”

Pauline Snoep, studieadviseur bij de rechtenfaculteit. Beeld Ton Toemen

Bij het betreden van de werkruimte van Pauline Snoep vallen drie dingen op: de enthousiaste glimlach van Snoep, de over een stoelleuning gedrapeerde Feyenoord-sjaal en de op de vensterbank geplaatste miniatuurversie van stadion De Kuip. Het is duidelijk: hier zit niet alleen een onderwijscoördinator, maar ook een fanatiek Feyenoord-fan. Pauline Snoep (1964) is sinds augustus 1994 onderwijscoördinator bij Tilburg Law School (TLS).

“Toen heette dat nog studieadviseur doctoraal bij de rechtenfaculteit,” zegt Snoep relativerend. Nadat ze zelf rechten in Groningen studeerde en onder andere werkzaam was bij de Nederlandse Orde van Advocaten, solliciteerde ze bij de Katholieke Universiteit Brabant (KUB).

“Ik vond de vacature in het magazine Banen, dat was toen een zaterdagbijlage van de Volkskrant.” Aan haar tongval is te horen dat Snoep uit Zuid-Holland komt. “Toen ik op deze functie solliciteerde dacht ik wel: Poeh, helemaal in Tilburg, joh?”

Tilburgse skyline

Snoep resideert al een tijdje op de negende verdieping van het Montesquieugebouw, in 2005 geopend door premier Mark Rutte die toen nog staatssecretaris was. Ze kijkt er uit over de snelgroeiende Tilburgse skyline, niets vergeleken met die van Rotterdam, uiteraard.

“Ik heb heel lang naar een bepaalde toren zitten kijken en me afgevraagd waar dat gebouw nou toch precies staat. Op een gegeven moment heb ik het maar aan een collega uit Tilburg gevraagd,” zegt Snoep lachend. Op het magneetbord achter haar bureau hangt een getekend portret van Dordrecht, Snoeps huidige woonplaats. “Dit is heel duidelijk Dordt, toch?” Ze kreeg het portret van een student.

Zelf verantwoordelijk

Studenten kunnen bij haar terecht als er omstandigheden zijn waardoor ze moeite hebben met studeren, zegt Snoep. Maar: “Een onderwijscoördinator is niet hetzelfde als een decaan,” voegt ze er nadrukkelijk aan toe. En: “Studenten zijn altijd zelf verantwoordelijk voor hun studie.” Ook is zij niet degene die besluit of er uitzonderingen op onderwijs- en examenregelingen worden gemaakt, dat is aan de examencommissie.

“Studenten gaan er soms vanuit dat wij hierin besluiten nemen. Dat is dus niet het geval. Ik kan wel uitleggen welk beleid de examencommissie voert en of het zin heeft om een verzoek in te dienen. Studenten bepalen uiteindelijk zelf of ze een verzoek indienen of niet.”

‘Sommige keuzes maken uiteindelijk helemaal niet zoveel uit’

“Daarnaast kan ik helpen met hun planning, hun minorkeuze, of juist laten zien dat sommige keuzes uiteindelijk helemaal niet zoveel uitmaken.” Ook als er persoonlijke omstandigheden zijn, staat haar deur open. “Studenten die te maken hebben met ziekte of het overlijden van ouders of andere naasten.” Ook komt het voor dat een student zwanger is: “Dan kan ik tips geven over waar je onder andere qua studieplanning op kan letten.”

Studie als houvast

Snoep vervolgt: “Een studie biedt structuur. Ik kom studenten tegen bij wie er thuis zoveel speelt, dat hun studie nog het enige normale in hun leven is, een houvast.” Ze laat een stilte vallen. “Sommige studenten melden zich pas na lange tijd. Na wat doorvragen blijkt dat ze tijdens hun studie een ouder verloren hebben en dat dit ze nu toch opbreekt. Tjonge, daar had je best al eerder mee mogen komen, zeg ik dan. Maar het belangrijkste is dát ze zich melden, want alleen dan kan ik als onderwijscoördinator helpen.”

Het zijn niet de studenten die de afgelopen 29 jaar veranderd zijn, maar de omstandigheden waarin zij studeren, denkt Snoep. “Vroeger waren studenten met hun fulltime studie en wat aanverwante zaken bezig. Tegenwoordig moet alles tegelijk en wordt een studie even naast een baan van 24 uur gedaan. Dan vind ik het niet gek dat studenten bij mij aankloppen.” De oorzaak ligt bij de veranderende maatschappij en de invoering van het leenstelsel, vermoedt Snoep. “En bij ouders die torenhoge verwachtingen van hun zoon of dochter hebben.”

Darmkanker

Tijdens de coronaperiode had Snoep op andere manieren contact met studenten. “Telefonisch of via Teams. Dan heb je ook een goed gesprek met elkaar, maar ik zie mensen toch liever persoonlijk.” Er zijn studenten die tijdens corona aan hun studie zijn begonnen en het daarom gewend zijn om digitaal contact met de universiteit te hebben. “Toch werd ik in die tijd ook wel eens door studenten gebeld, gewoon om even dat persoonlijke contact met iemand van de universiteit te hebben.”

Als onderwijscoördinator hoeft ze niet per se een klik te voelen met degene die tegenover haar zit. “Natuurlijk is het fijn als dat wel zo is, maar voor de inhoud van het gesprek speelt het geen rol.”

‘Ik weet een beetje wat voor type mensen het hier zijn’

Soms raakt een verhaal haar persoonlijk, al laat ze dat liever niet merken. “Ik heb zelf darmkanker gehad. Als er dan een student voor me zit die vertelt dat zijn vader darmkanker heeft, denk ik wel: poeh. Het raakt me als zo iemand uiteindelijk toch een vak haalt.” Snoep raakt geëmotioneerd en grijpt naar een papieren zakdoekje. Na een korte onderbreking: “Ik ben dan oprecht blij voor ze.”

Iets voor anderen betekenen

Welke eigenschappen moet je als onderwijscoördinator eigenlijk hebben? “Er is niet echt een opleiding voor dit vak, maar je moet in elk geval goed kunnen luisteren, interesse in mensen hebben, praktisch kunnen denken en kunnen ordenen: wat is belangrijk en wat niet.”

“Levenservaring bouw je gaandeweg op. Het is een voordeel dat ik zelf jurist ben, ik weet een beetje wat voor type mensen het hier zijn,” zegt Snoep lachend. “Het leukste aan mijn werk is dat ik iets voor anderen kan betekenen.”

Papieren studiegidsen

Snoep staat als onderwijscoördinator niet alleen studenten bij, ze houdt zich ook bezig met de onderwijskant van de faculteit. Zo draagt ze bij aan het opstellen van wijzigingen in de onderwijs- en examenregelingen (OER). Vroeger maakte ze ook de papieren studiegidsen. “Met de collegeroosters en de privéadressen en telefoongegevens van alle medewerkers van de faculteit erin.”

Los van de privacygevoeligheid, werd een ander nadeel van de papieren studiegidsen haar soms pijnlijk duidelijk. “Dan was die gids eindelijk klaar om naar de drukker te gaan, bleek er nog een typefoutje in te staan. Dan moest de hele opmaak handmatig worden veranderd. Nee, daar was niet iedereen blij mee,” zegt ze lachend.

Meer mentale problemen

In de loop der jaren is het aantal studenten dat zich tot haar wendt ongeveer gelijk gebleven, concludeert Snoep. “Wat wel opvallend is, is dat studenten zich vaker met psychische problemen melden, met depressies bijvoorbeeld. Deze studenten kan ik helaas niet helpen. Ik begrijp dat het ontzettend moeilijk is dat de wachtlijsten in de GGZ zo lang zijn.”

“Een van de dingen die de universiteit haar studenten en medewerkers aanbiedt, is het e-health platform Gezondeboel. Als je met mentale problemen kampt, moet je het hoe dan ook zelf doen: of je nu bij een hulpverlener zit of alvast zelf online aan de slag gaat. Voor sommige problemen kun je wellicht profijt van dit platform hebben.”

Vak QQ

Als Rotterdammer was Snoeps vader aanhanger van Feyenoord. “Hij was een fanatieke, maar kritische supporter.” Zelf kwam Snoep in De Kuip terecht nadat een collega met seizoenkaarten een keer verhinderd was. “Toen ben ik gegaan,” zegt ze lachend. “Nu heb ik zelf al jaren een seizoenkaart. Mijn vaste plek is vak QQ, in de tweede ring, aan de noordzijde van het stadion. Daar zit een hele leuke mix van mensen, van jong tot oud.”

Een favoriet Feyenoord-moment heeft ze niet: “Want er zijn zo ontzettend veel mooie momenten.” Snoep laat op haar computer een YouTube-filmpje zien waarin historische clubliefde voor Feyenoord wordt uitgedragen. “Hier krijg ik dus kippenvel van, dit is zo mooi! Ik raak er gewoon door geëmotioneerd.” Wanneer is ze er weer bij? “Vanavond, tegen NEC. Poeh, het gaat koud worden op de tribune.”

Vaste krachten

Zonder ondersteunend personeel geen universiteit. Univers gaat op zoek naar de mensen die er al jaren voor zorgen dat de universiteit draait.

Werk jij al meer dan twintig jaar op Tilburg University, of ken jij iemand die een mooi verhaal te vertellen heeft? Neem dan contact op met de redactie van Univers: univers@uvt.nl.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.