Tijdens de Meimarkt is Tilburg op z’n mooist

Columnist Thomas Kaufmann bezoekt de Meimarkt. Gecontroleerde chaos, ziet hij, maar dan wel van de beste soort.

‘Eigenlijk is het best een goeie deal. Ik hoef nergens voor te betalen, op voorwaarde dat ik alles aantrek wat ze voor me kopen.’
‘Hou je hoofd nou stil’, moppert zijn vriend die de nepwimpers op zijn oogleden probeert te lijmen. De jonge student draagt inmiddels al een kleurrijke combinatie van kleren. Een vrouw van middelbare leeftijd loopt langs en kijkt bewonderend naar zijn strakke tijgerprinten broek: ‘Goede billen!’ De jonge paradijsvogel grijnst schaapachtig.

De vrouw loopt verder. Ze is verkleed als flamingo en duwt een kruiwagen voort met daarin een boombox waaruit luidde ABBA muziek galmt. Om haar heen wordt gedanst. Boven haar hoofd hangt een jongen uit het raam. Op zijn hoofd draagt hij een plastic piemel. Mensen op straat proberen tevergeefs ringen om die piemel te werpen. Er klinkt enthousiast gejoel.

Achter één van de kramen zit een oude man onder een fleece dekentje. Hij slurpt wat van zijn koffie en kijkt liefdevol toe hoe zijn vrouw vol passie de waarde van een bladblazer aan het verdedigen is tegenover een afdingende klant. De klant lacht, legt een euro bij en vervolgt met de bladblazer zijn weg. Zijn vriend torst een enorme klok mee op zijn rug. Samen stappen ze een kroeg binnen. De portier laat ze hoofdschuddend binnen.

Ik wil mee in de koopwoede, maar denk terug aan een vorige Meimarkt. Verkleed als toverfee was ik als een kind zo blij met een boek dat ik voor een luttele twee euro op de kop had getikt. Om dat boek een uur later weer te vergeten bij een falafeltent. Een vriend zegt dat je niet willekeurig dingen moet kopen. Je moet een plan maken, een missie vormen. ‘Koop bijvoorbeeld alleen roze dingen in oplopende grootte.’

We lopen door en komen bij het Koningsplein. Een kleine menigte heeft zich verzameld rondom een kruiwagen. Ze dansen compromisloos. Op de hoek van de straat en in de buitenste ring van de uitdijende danscirkel, zie ik een paradijsvogel zoenen met een flamingo.

De Meimarkt is onnavolgbaar en plotloos. Het is één grote tombola van spullen en een kakofonie van kleur en geluid. Het is gecontroleerde chaos. Het is Tilburgers op hun best. Het is Tilburg op zijn mooist.

Thomas Kaufmann is alumnus van Tilburg University

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.