Rente op studieschuld wordt vervijfvoudigd, studenten geschokt

Rente op studieschuld wordt vervijfvoudigd, studenten geschokt

Door een stijgende rente voor de overheid gaat de rente op studieschuld mee omhoog. Vanaf 1 januari 2024 verandert de rente op studieleningen van 0,46% naar 2,56%, kondigt DUO aan. Dit is het hoogste rentepercentage voor studenten in vijftien jaar tijd.  

Beeld: Ton Toemen

Wanneer je als student te maken krijgt met dit nieuwe rentepercentage, hangt volledig van timing af. De rente voor (oud-)studenten die al bezig zijn met schulden aflossen of daar aankomend jaar mee beginnen, ligt vast voor een periode van vijf jaar. Hierdoor hangt het af van waar je in zo’n vijfjarige periode zit, of je vanaf 1 januari 2024 ook al 2,56% rente betaalt over je studieschulden of (nog) niet.

Voor oud-studenten die al studeerden voordat het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd, geldt een aflostermijn van 15 jaar en vanaf 2024 een verhoogde rente van 2,95%.  

Oorzaak

De overheid hoefde de afgelopen zes jaar zelf geen rente te betalen over hun leningen. Hierdoor kon de rente op studieschulden ook op 0 procent blijven. Omdat de rente die de overheid moet betalen op de kapitaalmarkt ineens is gestegen, neemt de rente op studieschulden mee toe.

Reacties

Studentenvakbonden reageren geschokt en teleurgesteld op de aankondiging van DUO. Landelijke Studentenvakbond voorzitter Elisa Weehuizen laat weten: ‘Dit valt niet uit te leggen aan studenten. De studielening, ooit als ‘voordelig’ gepresenteerd, is nu allesbehalve dat.’

Bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn ze ook niet blij en pleiten ze voor een bovengrens op het rentepercentage. Voorzitter Demi Janssen: ‘Studenten leven nu ieder jaar in onzekerheid. Het lijkt wel een spelletje financiële roulette: op welk rentepercentage komt het rad dit jaar uit?’

Twee keer geraakt

Een deel van de groep studenten die na het studiejaar 2015/2016 zijn gaan studeren, worden nu voor de tweede keer financieel benadeeld. Waar zij al startten in de collegebanken met het leenstelsel waardoor velen een flinke studieschuld hebben opgebouwd, krijgen ze nu nog een klap na met deze renteverhoging.

Begin 2023 was de volledige studieschuld van huidige en oud-studenten al gestegen tot 28,2 miljard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit betekent een verdubbeling van de studieschuld sinds de invoering van het leenstelsel.

Veel studenten uit deze studieperiode, ook soms de ‘pechgeneratie’ genoemd, hebben daarnaast geen recht meer op de basisbeurs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.