Tilburgse Mensa is best betaalbaar, blijkt uit onderzoek naar kantineprijzen

Tilburgse Mensa is best betaalbaar, blijkt uit onderzoek naar kantineprijzen

Wat kost een vegakroket of kopje soep in de verschillende universiteitskantines in ons land? De Groningse UKrant zocht het uit. En wat blijkt? In Tilburg kun je best betaalbaar eten. 

Beeld: Univers

Wat zijn studenten kwijt aan een lunch in verschillende Nederlandse universiteitssteden, vroeg UKrant zich af. En dus namen ze een kijkje in de eigen kantine en vroegen ze acht andere universiteitsbladen, waaronder Univers, om hetzelfde te doen bij hun universiteiten.

Maar hoe kun je de verschillende prijzen van cateraars met elkaar vergelijken? UKrant deed dit door te kijken naar een maaltijd die is samengesteld uit producten die bij iedere cateraar te koop zijn (zoals een luxe soep, appel, luxe broodje en cola). Dat geeft een overzichtelijk beeld van hoeveel je waar kwijt bent. Tilburg komt met een bedrag van 9,50 euro precies gemiddeld uit op nummer vijf van de negen onderzochte universiteiten.  

De Universiteit Utrecht was het duurste met een totaalbedrag van 10,70 en bij de Vrije Universiteit Amsterdam betaal je juist het minste (7,49). Een opvallend gegeven hierbij is dat de winnende en verliezende unikantines dezelfde cateraar hebben, genaamd Eurest.  

Dure kroketten 

Toch zijn er ook wat producten waar de Tilburgse Mensa minder goed op scoort. Waar je in Delft slechts 1,30 kwijt bent voor een luxe soep, kost dat hier soms meer dan het dubbele (2,85). Ook kopen we hier de duurste (vega)kroket voor een hoofdprijs van 2,30.   

Meevallers 

Gelukkig zijn er meerdere producten in de Tilburgse Mensa wel het goedkoopst, of een van de goedkoopste. Een appel of banaan kost hier 55 eurocent, maar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam meer dan een euro. Voor een halve liter mineraalwater betaal je hier 1,40, aan de Radboud Universiteit 2,20. Tot slot kost ongeveer tweehonderd gram verse salade hier 3 euro, terwijl je daar in Delft en Utrecht een enigszins schokkende 4,70 of 4,50 voor moet neerleggen.    

De relatief grote variatie in zowel beleg als de bijbehorende prijzen van belegde broodjes is een laatste compliment wat we de TiU-Mensa kunnen meegeven. Er is veel keuze, zowel in type broodjes als in prijs. En zolang je niet vergeet je eigen beker mee te nemen, is onze (goedkoopste) automatenkoffie met 45 eurocent gelukkig de goedkoopste koffie die er wordt aangeboden.   

Meer lezen over hoe Tilburg scoort ten opzichte van andere universiteitssteden? Lees het hele artikel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.