Mijn pilsje wordt duurder

De rente op studieschuld gaat omhoog. En flink ook. Dat gaat niet alleen later voor problemen zorgen, ziet columnist Bram Meulensteen. ‘Mijn pilsje, gesponsord door DUO, wordt duurder.’

Beeld: Univers

Ik voel mij sinds een kleine twee weken een melkkoe. Niet omdat ik grote porties spaghetti gegeten heb en veel ben aangekomen, maar vanwege een bericht dat ik ontving. Tussen advertenties van sneakerbedrijven en de zoveelste smeekbede van een Nederlands dagblad om lid te worden door, stond daar ineens een mail van DUO. De beste vriend van de student. Mijn sponsor in de kroeg die mij garandeert dat ik mijn bier kan blijven betalen. Dit keer met minder nieuws. Ik ga meer rente betalen. En veel ook.

Een aantal dagen na het rentenieuws van DUO zag ik in een ochtendprogramma een item over de toenemende studieschuld, met een ‘recordgemiddelde’ van €17.000. Kinderspel. Had ik maar zo weinig studieschuld. De meeste studenten die ik ken zitten hier ver boven.

Het hele verhaal dat we balen van de controverse rondom het leenstelsel is eerlijk gezegd wel wat achterhaald. In de aanloop naar 2015 werd een belofte gedaan door iemand in een maatpak in Den Haag, en dat bleek naderhand niet waar. Wie had dat gedacht?

Mijn ergernis komt voort uit de manier waarop dit nu gebeurt. Aanvankelijk was ik namelijk positief over een leenstelsel. Ik leen geld van DUO zodat ik mijn studiejaren goed door kan komen en wanneer ik klaar ben met studeren heb ik 15 tot 35 jaar de tijd om dit terug te betalen. Dat was een prima transactie geweest. Rente lag niet op tafel.

Nu wel. Nu zelfs rente-op-rente. Met een beetje pech haalt de rente tegen die tijd mijn aflossingen in. De poorten van mijn stal gingen plots open. Voor mij een grasveld van rentepercentages en BKR-registraties. Tijd om van een koe een verdienmodel te maken.

Deze melkkoe heeft lekker kunnen grazen en ik heb ondertussen een mooi gewicht bereikt, met het vooruitzicht dat ik de komende periode nog blijf grazen. Ik leen namelijk nog wel een tijdje. Met terugwerkende kracht wordt er rente opgebouwd over mijn bestaande schuld en ook over alle betalingen die ik nog van DUO ga krijgen.

Het ligt dus niet alleen aan de inflatie dat mijn pilsje duurder wordt. Mijn beste vriend heeft daar ook een aandeel in. Van je vrienden moet je het hebben, zeggen ze. Ik zou graag een oplossing hebben, maar die heb ik niet. Misschien ga ik maar gewoon met Ome DUO radje draaien, die kan dat immers wel betalen.

Bram Meulensteen studeert Economie en Bedrijfseconomie aan Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.