Hockeyhap, hockeyliedjes en overuren draaien aan het radje: SHOT eindigt altijd bij Brandpunt

Hockeyhap, hockeyliedjes en overuren draaien aan het radje: SHOT eindigt altijd bij Brandpunt

Brandpunt is een niet te missen Tilburgse studentenkroeg. Voor de leden van SHOT, de studentenhockeyvereniging, is het zelfs de stamkroeg. Hockeyers houden wel van een feestje en Brandpunt geeft die graag. Geen wonder dat de twee al jaren vaste verkering hebben. SHOT-voorzitter Sophie Teunisse weet er alles van.

SHOT-constitutieborrel in café Brandpunt, met voorzitter Sophie Theunisse (tweede van rechts). Beeld Ton Toemen

Brandpunt, of BP voor intimi, is een studentenkroeg. Daar kan geen misverstand over bestaan: de roeiboot aan het plafond bij de bar, de decoraties aan de muren en vooral het bruin-degelijke interieur dat bestand is tegen het betere feestwerk. Voor de hockeyers van SHOT is het al meer dan 25 jaar de stamkroeg.

Aan Sophie Teunisse, voorzitter van SHOT, de taak om eens uit te leggen waarom. Is de bar in het Sportcentrum niet logischer?

Zo moeten we dat niet zien, legt ze uit. Het is geen kwestie van of-of, maar en-en. ‘We vieren vier keer per jaar feest in de Olympia Sports Bar en ook vier keer per jaar in Brandpunt. Op zondag spelen we onze wedstrijden en daarna drinken we wat in het sportcentrum, maar we proberen daarna wel iedereen mee te nemen naar BP. Bij elke activiteit die SHOT organiseert is het de bedoeling dat het altijd eindigt in Brandpunt.’

Dat maakt dat de vaste stapavond van de SHOT’er zondag is. Teunisse: ‘Voor sommigen klinkt dat een beetje raar. Maar het is een lekker begin van de week, zeg ik altijd op maandag.’ De vaste zondagavond heeft zijn voordelen. ‘Op zondag is er de hockeyhap, dan kun je voor 7,50 een burger of zoiets eten.’

De verenigingskroeg

Het is een huiskamer in de stad, een plek voor borrels en feesten en drinken met korting: het verenigingscafé. Een beetje studie- of studentensportvereniging in Tilburg heeft er één. Fijn voor de leden en prima voor het café. Want wie wil er nou geen zaak vol studenten? Voor deze serie gaat Univers mee naar de stamkroegen.

‘En de muziek sluit dan heel erg aan op SHOT. Dan hoor je bijvoorbeeld het nummer Ik hou van hockey meerdere keren op een avond. Of ons lustrumnummer. En het nummer van Heren 6. Dat hebben ze ooit geschreven en het gaat over Chantal Janzen.’ 

Maakt dat Brandpunt dan ook tot Sophies favoriete kroeg?

‘Brandpunt is als het vol is wel een van de leukste. Zeker met radje. Voor een euro kun je aan het radje draaien. Daarmee kun je vier shotjes winnen of verliezen of tien bier winnen of verliezen. Aan dat radje heb ik zeker overuren gedraaid.’

‘Maar in Tilburg horen wel verschillende avonden bij verschillende kroegen. Op maandag is het Live, dinsdag Bolle, en woensdag Polly op de Korte Heuvel. Donderdag Boekanier, dat is de echte studentenavond. Op vrijdag zijn er weinig studenten meer. En op zondag gaan veel SHOT’ers eerst naar Brandpunt tot een uur of twaalf en daarna nog naar De Baret tot vier uur.’

‘Op maandag hebben we bestuursvergadering, daar hebben sommigen echt moeite mee’

De lijst hierboven is overigens een opsomming van beste avonden van de kroegen, geen beschrijving van Sophie Teunisses weekschema. Stapavonden zijn leuk en aardig, maar zelfs hockeybestuurders zijn ook maar mensen: ‘Op maandag hebben we bij SHOT altijd bestuursvergadering, maar daar hebben sommige mensen wel echt moeite mee. Het grappige is dat we het ‘t eerste half uur altijd hebben over wat er zondag is gebeurd.’

Hockeyliedjes en hockeyhap op zondag. Wat heb je verder aan zo’n stamkroeg?

‘We hebben een sponsordeal. We krijgen een vaste bijdrage per jaar, en contractuele fusten: per jaar kunnen we vier fusten inzetten. Ook hebben we hebben allemaal een kortingpas: we krijgen 15% korting aan de bar, en SHOT krijgt een kickback van de omzet van de zondag.

‘In het verleden hebben we wel eens nagedacht: zijn er kroegen die ons betere deals kunnen geven met drankprijzen? Maar SHOT en BP zijn zo verweven met elkaar, dat dat toch echt geen optie is. Het leuke van een stamkroeg is het idee van: we hebben nog een mooie eindlocatie om verder te gaan.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.