Nee ik ben niet zwanger

Dat je een alcoholvrij wijntje bestelt wil niet zeggen dat je zwanger bent, schrijft columnist Judith Zijdenbos. Toch wordt er steeds weer naar gevraagd. ‘Blijkbaar moet ik nieuw leven scheppen om vrijstelling van alcohol te krijgen.’

Judith Zijdenbos. Beeld Ton Toemen

Tijdens de coronapandemie werkte ik een zeer korte periode bij een bierbrouwerij en tevens restaurant. Ik zeg zeer kort, omdat ik na een halfjaar van daverend succes geen contractverlenging kreeg. Door de coronapandemie had ik er hooguit tien keer gewerkt. Je kunt niet overal in uitblinken.

Afijn, tijdens deze kortstondige carrière vroeg een vrouw eens aan mij of ik haar bier door alcoholvrij bier kon vervangen. De vrouw in kwestie was namelijk zwanger, maar wilde dit nog niet aan haar tafelpartners vertellen. Liever een twijfelachtige horecatijger een proefplankje met vier biertjes alcoholvrij proberen te laten tappen (nog bedankt daarvoor) dan een spa rood bestellen.

Toch begreep ik haar keuze volledig.

Omdat de prijs van alcohol me af en toe te hoog wordt (lees: voor een fysieke en mentale kater zorgt) stap ik er regelmatig vanaf. Een aanrader, maar dat terzijde. Hoe vaak ik tijdens een van mijn droogleggingen de vraag heb gekregen ‘of ik zwanger was’ omdat ik een wijntje weigerde, is helaas niet meer op twee handen te tellen.

De vraag staat garant voor een mijnenveld van onhandige situaties, waarbij niemand als winnaar uit de bus komt. Je kunt scenario na scenario bedenken, het loopt nooit goed af voor de vraagsteller én de gevraagde persoon. Is de persoon in kwestie wel zwanger, dan wilde diegene het overduidelijk nog niet met jou delen. Is ze niet zwanger dan zijn de opties ook niet om over naar huis te schrijven. Misschien probeert ze wel zwanger te worden en lukt dat niet of heeft ze net een miskraam gehad.

Naast het ongemakkelijkheidsmijnenveld is het ook ronduit bijzonder dat het weigeren van een glas wijn automatisch doet vermoeden dat er een wieg is besteld. Blijkbaar moet ik nieuw leven scheppen om een vrijstelling van wijn of een andere alcoholische versnapering te krijgen.

Laten we dus, voordat we deze vraag weer nonchalant op tafel gooien, bedenken dat er talloze redenen kunnen zijn om een wijntje af te wijzen. Als het om een zwangerschap gaat, komt dat geheim vanzelf wel bovendrijven. Tot die tijd proost, met spa rood of Merlot, zonder babyvragen.

Judith Zijdenbos volgt een postmaster Lerarenopleiding Nederlands aan Tilburg University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.