Er is altijd nog een herkansing

De stress spuit soms uit de oren van studenten in een tentamenperiode, ziet columnist Thomas Kaufmann. Zelf kan hij wat beter relativeren. ‘Het populisme is aan het oprukken en er is altijd nog een herkansing. Waar hebben we het eigenlijk over?’

Om maar meteen met een stukje persoonlijk leed te beginnen. Deze maand zijn mijn keelamandelen gepeld. Niet omdat ik een kwaadaardige dokter heb. Dat is blijkbaar de gangbare manier om amandelen te verwijderen bij volwassenen. Omdat ik ‘pellen’ vond klinken alsof er een chirurg met een kaasrasp mijn gehemelte te lijf zou gaan en internetfora van een muggenbult een tumor maken, besloot ik lekker ouderwets in mijn eigen kringen te informeren.

Naar mijn weten kende ik niemand die de amandelen heeft laten raspen, maar de kringen bleken gewillig. Zodra ik erover begon trok vrijwel iedereen een gezicht alsof ik ze in het gezicht had gespuugd (zonder consent). Allemaal hadden ze horrorverhalen gehoord over deze ‘middeleeuwse’ ingreep. ‘Het is echt veel erger dan je denkt.’

En daar was ik blij mee. Als iets bij voorbaat erger lijkt dan het is, kan het daarna eigenlijk alleen maar meevallen. Je referentiepunt verandert namelijk ook. Het is net als met horizontale strepen. Iedereen weet dat horizontale strepen iemand dikker doen lijken dan diegene daadwerkelijk is. Dat betekent dus eigenlijk dat als je nu iemand ziet lopen die een trui draagt met horizontale strepen, diegene in werkelijkheid dunner is dan nu lijkt. Horizontale strepen kleden dus af.

Alles is blijkbaar relatief. En niet om op te scheppen, maar ik kan heel erg goed relativeren. Ik heb ook altijd geweten dat ik relatief beter kon relativeren dan mijn leeftijdsgenoten. Als we tentamens hadden, zag ik bij andere studenten de stress soms echt uit de oren spuiten. Terwijl ik dan dacht: ‘Leuk zo’n tentamen, maar het populisme is ook enorm aan het oprukken en bovendien is er altijd nog een herkansing dus waar hebben we het eigenlijk over?’

Of het ook die mentaliteit is die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik relatief lang (al ligt dat er dus ook maar net aan met wie je het vergelijkt) over mijn studie heb gedaan weet ik niet. Ik weet inmiddels wel dat het pellen van je amandelen geen pretje is. Maar het was gelukkig minder erg dan ik dacht.

Thomas Kaufmann is alumnus van Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.