Verkiezingsuitslag: Front blijft grootste studentenpartij, TiU International verdubbelt aantal zetels
Fractie Front mag zich opnieuw de grootste studentenpartij noemen bij de verkiezingen voor de medezeggenschap. Het gat met naaste belager SAM is wel kleiner geworden. Opmerkelijk is de grote sprong omhoog van TiU International onder de medewerkerspartijen, waar Onafhankelijken er met de winst vandoor gaat.
Na drie dagen campagnevoeren op een vaak kletsnatte campus zijn vandaag de voorlopige uitslagen van de medezeggenschapsverkiezingen bekendgemaakt in het gloednieuwe Marga Klompé-gebouw. De grote collegezaal op de begane grond was goed gevuld met studenten en medewerkers die in spanning de resultaten afwachtten.
Het groen van fractie Front is al jarenlang het best vertegenwoordigd in de universiteitsraad. Maar komend jaar oogt de groene muur toch iets minder massief en is het blauw van fractie SAM nadrukkelijker aanwezig. Negen zetels zijn er te verdelen onder de twee studentenpartijen en daarvan pakt Front er vijf. Dat betekent dat SAM volgt met vier zetels.
Een evenwichtiger beeld dan vorig jaar, toen Front zes zetels won en SAM met drie zetels genoegen moest nemen. Leden van beide studentenpartijen hadden dan ook reden tot juichen in het Marga Klompé-gebouw.
Aardverschuiving onder medewerkerspartijen
Waar studenten jaarlijks mogen stemmen, daar mogen medewerkers slechts iedere twee jaar naar de stembus. Dit jaar was het weer zover en de stemming brengt vuurwerk.
Fractie Onafhankelijken levert twee zetels in maar blijft wel de grootste met vijf zetels. En dat betekent een verdubbeling van het aantal zetels voor TiU International, van twee naar vier. Niet eerder was de medewerkerspartij voor internationals zo goed vertegenwoordigd in de universiteitsraad.
De ingrijpende plannen op het gebied van internationalisering vanuit Den Haag zullen daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben.
Blije gezichten bij Vrijspraak
Ook voor de faculteitsraden werd er gestemd onder de studenten. Meest opvallend: de winst van fractie Vrijspraak bij Tilburg Law School. De partij pakt één zetel meer dan vorig jaar en houdt met vijf zetels concurrent Active TLS (twee zetels) op grote afstand. De winst werd op de tribunes met uitzinnig gejuich ontvangen.
Bij de economische faculteit blijven de verhoudingen ongewijzigd: vijf zetels voor Active TiSEM en twee voor ECCO. Bij de buren zijn er evenmin grote veranderingen op te tekenen.
Active TSB behoudt vijf zetels bij de sociale faculteit, waar Stimulus genoegen moet blijven nemen met twee zetels. En bij geesteswetenschappen mag Max de Ruiter het met zijn partij EnDurante in zijn eentje opnemen tegen de vijf zetels van Active TSHD.
Bij de theologische faculteit zijn er minder kandidaten dan zetels, waardoor er geen verkiezingen zijn. Daar wordt de raad gevuld met Student Perspective (twee zetels) en twee eenmanspartijen.
Weer dalende opkomst
Misschien komt het door het slechte weer. Maar ook dit jaar is de verkiezingsopkomst onder studenten voor de universiteitsraad verder gedaald naar een schamele 27 procent (4.795 stemmers). Vorig jaar stond de teller nog op 31 procent.
Ook de opkomst onder medewerkers neemt af. Dit jaar bezocht 45 procent (1.550 stemmers) het virtuele stemhokje, tegenover 49 procent twee jaar geleden.
De dalende verkiezingsopkomst is al langer een punt van zorg. Vertrekkend voorzitter van de universiteitsraad Rien Wijnhoven waarschuwde er onlangs nog voor in een interview met Univers: ‘We hebben te maken met een afnemend besef van de urgentie van medezeggenschap.’