Palestine Solidarity gaat tentenkamp opzetten op campus

Palestine Solidarity gaat tentenkamp opzetten op campus

Na een drukke protestmars tijdens Night University, maakt actiegroep Palestine Solidarity Tilburg zich nu op om een tentenkamp op te zetten op de campus.

Studenten bereiden zich voor op het opzetten van een tentenkamp op de campus. Beeld: Jack Tummers

Dit liveblog van dinsdag 21 mei is gesloten. Volg het actuele liveblog: Tentenkamp op campus opgezet.

Dinsdag 18.05u

Tentenkamp komt er

Het hoge woord is eruit. Palestine Solidarity Tilburg gaat een tentenkamp opzetten op de campus van Tilburg University. Morgen gaat het gebeuren, vertelt PST-voorman Rami Fransawi in de Tuinkamer van de mensa. Meerdere gesprekken met het universiteitsbestuur hebben volgens Fransawi niets concreets opgeleverd.

De rest van deze avond gaan protestanten zich voorbereiden op het kamperen op de campus. ‘We willen dat alles goed en veilig verloopt.’ Een belangrijke spelregel: geen drank, drugs en seks – en niet roken. Dat mag immers niet op de rookvrije campus, en zou een makkelijke reden zijn om de protestanten van het terrein te sturen. Hoe laat de tenten worden opgezet, en waar, daar volgt later bericht over.

PST-voorman Rami Fransawi (midden) in de Tuinkamer. Beeld: Univers

Dinsdag 16.59u

Verplaatsing van de workshops

De workshops van Palestine Solidarity, die om half zes buiten op het gras zouden plaatsvinden, zijn verplaatst naar de Tuinkamer van de mensa. Het weer geeft er alle aanleiding toe. Boven de campus trekken zich donkere wolken samen en het KNMI verwacht onweersbuien.


Dinsdag 15.22u

Nieuwe gespreksronde

Rector Wim van de Donk praat om 15.15 uur verder met vertegenwoordigers van PST over hun eisen. De actievoerders willen dat de universiteit bekendmaakt welke banden met Israël er zijn. En dat die banden onmiddellijk verbroken worden, vanwege medeplichtigheid aan de oorlog in Gaza.

Ook willen ze hun protest in een veilige omgeving kunnen voeren. Dat betekent: geen politie op de campus en geen aanklachten tegen protesterende studenten. Ze benadrukken daarbij het vreedzame karakter van hun protesten.


Dinsdag 13.01u

Gesprek met rector ‘heeft nog niets opgeleverd’

Komt er vandaag wel of niet een actiekamp op de campus? Dat is nog afwachten. Vandaag om half zes zijn er dus in ieder geval workshops ter voorbereiding van zo’n kamp, vertelt Rami Fransawi, woordvoerder van Palestine Solidarity Tilburg. Een besluit of er meteen ook mee wordt begonnen, is nog niet genomen.

Het gesprek met de rector heeft in ieder geval nog niets opgeleverd, laat hij weten. Later vandaag volg er een nieuwe poging. Vooralsnog wil hij geen commentaar geven over de inhoud van die gesprekken. Net als de universiteit, is ook hij tevreden met het vreedzame verloop van de demonstratie van donderdag.


Dinsdag 12.18u

Politie niet speciaal op campus

De paar politieagenten die eerder deze ochtend op de campus zijn gesignaleerd, waren hier volgens de universiteit niet in verband met de aangekondigde workshops van Palestine Solidarity Tilburg. Dat laat woordvoerder Imre van der Meulen weten.

‘Het gaat om een reguliere surveillance over de campus, in verband met onder andere fietsendiefstal. Dit vindt iedere dag plaats.’ De universiteit wil geen escalatie, of zelfs maar de schijn daarvan.


Dinsdag 11.33u

In gesprek

Gaat de universiteit alsnog tegemoetkomen aan de eisen van Palestine Solidarity Tilburg, nog voor er een tent is neergezet? De gesprekken lopen in ieder geval nog, laat woordvoerder van de universiteit Imre van der Meulen weten. Vanochtend vond er een ‘eerste constructief, inhoudelijk gesprek plaats met onder andere de rector en drie studenten van PST over de eisen.’ In de loop van de middag gaan de gesprekken verder.

Terugkijkend op de protestmars van donderdag zegt Van der Meulen: ‘Dat is heel vreedzaam verlopen. PST heeft aan onze dringende verzoeken voldaan om in ieder geval te wachten tot 21.00 uur.’ Toen waren de kinderen die Night University Junior bezochten niet meer op de campus.


De protestmars op de campus, donderdag 16 mei. Beeld: Jack Tummers
Dinsdag 11.03u

Ultimatum verstreken

Kom tegemoet aan onze eisen, Tilburg University, anders gaan we de campus bezetten. Met die boodschap trok Palestine Solidarity Tilburg (PST) afgelopen donderdagavond over de campus. Zeker zo’n honderd tot honderdvijftig mensen liepen mee in de protestmars. De actiegroep wil dat de universiteit openheid van zaken geeft over samenwerkingen met Israëlische universiteiten en dat de universiteit die banden verbreekt.

Tot deze dinsdagochtend 08.00 uur gaf de actiegroep de universiteit de tijd. Het ultimatum is verstreken en PST laat weten op zoek te zijn naar tenten, slaapzakken, zaklampen, toiletrollen en andere kampeerspullen. De voorbereidingen voor het opzetten van een tentenkamp zijn in volle gang.

Eind van deze dinsdagmiddag, vanaf 17.30 uur, verzamelt de actiegroep zich op het grasveld dat grenst aan de mensa en het Cobbenhagengebouw. Daar gaan de demonstranten zich met workshops klaarmaken voor een daadwerkelijke bezetting. Er zijn politieagenten op de campus gesignaleerd, verder is het nog rustig.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.