Zomernieuws: gouden plakken, mooie beurzen en Schuit vertrekt naar Rotterdam
Een stille campus, iedereen op vakantie. In de zomermaanden gebeurt er ogenschijnlijk weinig op de universiteit, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuws was. Daarom een terugblik in dit zomernieuwsoverzicht.
Goud en zilver
Tussen alle gouden medaillewinnaars op de Olympische Spelen zit ook een Tilburgse studente. Hockeyster en psychologiestudente Freeke Moes was met de Nederlandse selectie al topfavoriet voor een gouden plak en ze maakten het ook waar.
Ook de Tilburgse economie-alumna – en sportcentrum Wall of Famer – Laura Nunnink zat bij het gouden team. Voor de economiestudente kwamen deze spelen mogelijk net te vroeg. Ze zat niet bij de selectie, maar werd wel in reserve gehouden voor noodgevallen.
Oud universiteitsmedewerker Cathelijn Peeters deed goede zaken. Goud won ze met het team van de 4×400 meter gemengde estafette, na een weergaloze aflossing van Femke Bol in de finale. Daarna won ze met het vrouwenteam op die afstand ook nog eens zilver.
Veni-beurzen voor Tilburgse onderzoekers
Drie jonge onderzoekers van Tilburg University krijgen van NWO een Veni-beurs. Deze beurs van maximaal 320.000 euro is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. Twee beurzen gaan naar onderzoekers van de sociale faculteit. Tomas Turner-Zwinkels gaat hiermee de politieke ondervertegenwoordiging van vrouwen, etnische minderheden en lager opgeleiden onderzoeken.
Methodologe Tamarinde Haven wil richtlijnen ontwikkelen voor mixed methods onderzoek, een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve methoden. Die zijn lastig te beoordelen, de grondigheid daarvan wordt beoordeeld op verschillende criteria. Haven hoopt een tool te ontwikkelen waarmee dat toch mogelijk is.
Verder krijgt jurist Sjors Ligthart een Veni om te onderzoeken hoe mentale vrijheid mensenrechtelijk beschermd moet worden nu moderne technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en neurotechnologie, zich kunnen mengen in onze gedachten, verlangens en emoties. Het is een punt van aandacht voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en de Raad van Europa en nu dus ook van Sjors Ligthart.
Toen zij naar Rotterdam vertrok
Aan het begin van de zomer werd nog juichend aangekondigd dat rector Wim van de Donk en vice-rector Jantine Schuit waren herbenoemd voor vier jaar. ‘Het is fijn om in deze academische gemeenschap van betekenis te kunnen zijn en samen met onze medewerkers en studenten te werken aan een mooie toekomst van onze universiteit,’ liet Schuit bij die gelegenheid weten.
De bloemen en taart bleken toch wat prematuur, deze zomer werd bekendgemaakt dat Jantine Schuit Tilburg verlaat om per 1 november rector magnificus te worden van de Erasmus Universiteit.
‘Het is bijzonder om in deze academische gemeenschap een betekenisvolle rol te mogen vervullen en samen met onze medewerkers en studenten te werken aan een veelbelovende toekomst voor de Erasmus Universiteit,’ aldus Schuit in het Rotterdamse persbericht over haar nieuwe baan. De ambitie blijft, de werkplek verandert.