Vonk: ‘voel me enorm beschadigd’

Radboudhoogleraar Roos Vonk is het niet eens met de critici die beweren dat ze de data, aangeleverd door oud UvT-hoogleraar Diederik Stapel beter had moeten controleren.

Vonk: “De data zijn door Diederik Stapel aangeleverd. Stapel is een ervaren onderzoeker, hij had een uitstekende reputatie. Het is bij ervaren onderzoekers niet gebruikelijk om elkaars data te controleren. Ik heb er wel een vraag over gesteld. Achteraf had ik misschien de data in detail door moeten rekenen. Bij promovendi of studenten doe je dat wel. Maar ik vertrouwde op de reputatie van Diederik Stapel.”

De Nijmeegse hoogleraar geeft in een interview met Univers aan door de hele affaire ‘enorm beschadigd te zijn’. “Ik heb ook contact met Stapel gezocht, maar kreeg een sms terug dat hij niet bereikbaar was. Dat snap ik ook wel, hij zit nu zwaar aan de grond.”

De Tilburgse rector magnificus Philip Eijlander gaf in een exclusief interview met Univers al aan dat het alom besproken vleesonderzoek niet het belangrijkste item was in de fraudezaak. “Het gaat meer in het algemeen over Stapel zijn wijze van werken”, aldus Eijlander. Toch komt met name het onderzoek over vleeseters nu terug in de media, als het om de fraude van Stapel gaat.

Direct na bekendmaking van het onderzoek in augustus, maakten vleeseters zich al boos over het onderzoek, waarin vleeseters werden afgeschilderd als hufterig en egoïstisch. Die termen stonden in een door Roos Vonk opgesteld persbericht.

Vonk ontkent dat die woorden van haar afkomstig zijn. “Ik heb het concept-persbericht gemaakt, waarin anderen populariserende veranderingen hebben aangebracht. Ik zou vleeseters nooit hufterig noemen. Met zo’n kop weet je dat heel Nederland over je heen rolt.” Vonk steekt ook de hand in eigen boezem. “Ik geef toe dat we te snel een persbericht hebben uitgestuurd. Het onderzoek was nog niet klaar.”

Clemens van Diek, hoofd communicatie bij TSB, geeft aan de Tilburgse universiteit in ieder geval niet verantwoordelijk is voor die veranderingen. “We hebben ook geen officieel persbericht uitgestuurd, alleen drie Brabantse kranten getipt met een bericht met deze kop: ‘Vleeseters zijn egoïstischer en minder sociaal.’ Trouwens, laten we bij de kern blijven. Het gaat hier niet om een kop, maar om al of niet gefingeerde data.”

Toch betwijfelt Vonk of ze in de toekomst data van collega-wetenschappers beter gaat onderzoeken. “Het gaat om een exceptionele situatie. Ik wil niet in een situatie komen, waarbij je elkaar niet meer vertrouwt. Wel is er binnen het vakgebied discussie. Kunnen we de werkwijze veranderen, waardoor er meer controle is? We moeten elkaar scherp houden. Misschien kunnen voortaan twee wetenschappers tegelijk aan de data werken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.