Vonk over Stapel

De Nijmeegse hoogleraar Sociale psychologie Roos Vonk verklaart ‘verbijsterd’ te zijn door wetenschappelijke fraude door haar collega Diederik Stapel. Ze ziet de gang van zaken rondom het onderzoek naar de psychologie van het vlees af een ‘afgang van megaformaat’.

Het onderzoek, dat twee weken geleden door Roos Vonk werd gepubliceerd, blijkt te zijn gebaseerd op verzonnen onderzoeksgegevens van Diederik Stapel. Vonk neemt op haar eigen website persoonlijk afstand van haar collega en stelt dat de ‘gedachte aan fraude geen moment is opgekomen. Diederik Stapel was een van de beste sociaal-psychologen van Europa. Hij had een vlekkeloze reputatie, hij was een uitstekende docent en decaan en hij leek een toonbeeld van integriteit.’

Toch ging er al wel een belletje rinkelen bij Vonk. Bij het bespreken van de resultaten vond ik het wel vreemd dat Diederik de naam van de assistent niet noemde, maar de gedachte aan fraude is geen moment in me opgekomen. Wat hij gedaan heeft is op zichzelf al verbijsterend. Dat uitgerekend hij dit gedaan heeft maakt het extra schokkend en laat zien hoezeer ook wij als psychologen ons volstrekt kunnen vergissen in mensen.’

Vonk benadrukt wel dat ze alles aan wil doen om het vertrouwen in de sociale psychologie te herstellen. “Ik wil benadrukken dat het hier gaat om een enkele uitzondering die voor mij en mijn vakgenoten waarschijnlijk nog veel schokkender en onthutsender is dan voor buitenstaanders, omdat wij allen tijdens onze opleiding doordrongen zijn van het belang van integriteit. Dit geval illustreert eens te meer dat belang, en de gevolgen wanneer je die grens overschrijdt.”

Hoewel het om voorlopige onderzoeksresultaten ging, heeft Roos Vonk zelf een persbericht over het vleesonderzoek uitgebracht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.