Rik Pieters over Stapel: ‘Fraude te groot om te bevatten’

Rik Pieters over Stapel: ‘Fraude te groot om te bevatten’

De fraude van voormalig hoogleraar Diederik Stapel is zo groot, dat het moeilijk is er boos over te zijn. Dat vertelt collega-hoogleraar Rik Pieters (Marketing) in een interview met Univers. “Je weet dat het waar is, je gelooft het, maar je kunt het niet geloven”, zegt Pieters. “Het is alsof we in de rouw zitten. De eerste fase is ontkenning.”

De hoogleraar werkte samen met Stapel aan een paper over hoe mensen teksten beoordelen. Dat was deze zomer klaar voor verzending naar een wetenschappelijk tijdschrift. Ook in dit geval leverde Stapel de data. Pieters besteedde er zes maanden een groot deel van zijn tijd aan. De commissie die de fraude onderzoekt heeft nog geen uitsluitsel gegeven, maar de economieprof gaat er voorlopig van uit dat zijn werk de prullenbak in kan.

Ook een promovenda van Stapel en Pieters is gedupeerd. Haar promotie loopt minstens een half jaar vertraging op, terwijl zij haar proefschrift had willen afronden voor het einde van haar zwangerschap. “Ik vond – en vind – Diederik een goede, plezierige en inspirerende collega”, zegt Pieters desondanks. “Ik heb respect voor zijn kwaliteiten. Ik veroordeel zijn daden.”

Lees het hele interview met Rik Pieters in Univers Magazine van 24 november.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.