Slechte taalbeheersing studenten baart zorgen

Een taalfoutje maken, het overkomt ons allemaal. Maar de taalbeheersing van Nederlandse studenten schijnt zo bedroevend te zijn, dat zelfs staatssecretaris Halbe Zijlstra zich er druk om maakt.

Naar aanleiding van een bericht in de Spits over de beroerde taalbeheersing in het hoger beroepsonderwijs, kaartte de PvdA het onderwerp aan bij Zijlstra. In een schriftelijke reactie geeft de staatssecretaris van onderwijs aan dat hij de zaak serieus neemt.

“Er is al enige tijd sprake van zorg over de taalbeheersing van leerlingen en studenten”, schrijft Zijlstra.  “Signalen dat er in alle onderwijssectoren op het gebied van taalbeheersing een verlies aan niveau te constateren was zijn de afgelopen jaren bevestigd in onderzoeken”.

Aan de hand van deze onderzoeken zijn al maatregelen genomen. Voor de Pabo is bijvoorbeeld een taaltoets verplicht gesteld. Ook is er extra geïnvesteerd om het lage taalniveau op te krikken.

Zijlstra: “Wat mij betreft is het verder aan de instellingen voor hoger onderwijs om de inschatting te maken voor welke opleidingen een taaltoets nuttig en noodzakelijk is. Hogescholen kunnen hierbij ook gebruik maken van de toenemende ruimte voor selectie aan de poort”.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.