Stapel en Smeesters werkten niet samen

De frauderende Rotterdamse hoogleraar Dirk Smeesters heeft in het verleden niet samengewerkt met Diederik Stapel.  Ze hebben elkaar wel kort ontmoet, maar toen ging het om kort contact, blijkt uit onderzoek van Univers.

Volgens Elsevier was Smeesters als wetenschappelijk medewerker actief bij de vakgroep sociale psychologie waar hij met Diederik Stapel samenwerkte. Een woordvoerder van de afdeling Communicatie van de Faculteit Sociale Wetenschappen laat weten dat Smeesters echter niet bij die faculteit heeft gewerkt, maar bij het departement marketing van de Economische Faculteit. Ook heeft hij niet met Stapel samengewerkt.

Wel hebben Stapel en Smeesters elkaar in het verleden kort ontmoet, zo blijkt uit documentatie. In het verleden was Smeesters begeleider van promovendus Jia Liu, Stapel zat toen in de promotiecommissie. Later schreven Smeesters en Liu (die nu bij de universiteit Groningen werkt) verschillende artikelen met elkaar.

In de Tilburg University Repository zijn acht publicaties van Smeesters opgenomen. Hij schreef onder meer een artikel over recycling van afval door consumenten.  Pas nadat Smeesters uit Tilburg vertrok, explodeerde het aantal papers en artikelen dat hij publiceerde. Volgens Web of Knowledge ging het zowel in 2010, 2011 en 2012 om vier publicaties. Ook werd Smeesters steeds invloedrijker. In 2011 werd hij 45 keer geciteerd door andere wetenschappers, een persoonlijk record.

Bij de Economische Faculteit van de UvT kon vanochtend niemand vertellen over ervaringen met Smeesters in de tijd dat hij in Tilburg werkte. Henk Roest, voorzitter van het departement marketing, was niet bereikbaar voor een reactie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.