Eisen Excellence Scholarships opgeschroefd

Studenten die in aanmerking willen komen voor een Excellence Scholarship moeten in de toekomst een 8,5 gemiddeld halen voor al hun bachelorvakken. De eisen worden door het CvB opgeschroefd omdat bij de huidige eisen (een acht gemiddeld voor alle vakken) te veel studenten voor de beurzen in aanmerking komen. Het geldpotje is leeg.

Zo ging het dit keer om 30 studenten, aan wie rector magnificus Philip Eijlander morgen de beurs overhandigd. “Door de eis op te schroeven, kom je bij een zeer selecte groep uit. We komen zo binnen budget en houden de regeling toch intact,” legt Eijlander uit bij de commissievergadering Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad.

Ook de bedragen worden verlaagd. Voorheen had een student die in het buitenland een master ging volgen recht op 7500 euro (5000 voor het buitenland en 2500 voor de scolarship). Voortaan krijgen deze studenten nog maar 5000 euro.

De diverse partijen hadden hun vraagtekens bij de hoge eisen die voortaan aan de studenten gesteld worden. Korrie van Helvert van fractie Abvakabo: “Een 8,5 is wel extreem hoog. Je sluit dan een hoop getalenteerde studenten uit. En straks wordt het geldpotje misschien niet opgemaakt. Is het niet mogelijk om tot een systeem te komen waarbij de studenten met een 8,5 sowieso een beurs krijgen en dat we eventueel resterend geld verdelen over studenten met een 8 gemiddeld en een goede motivatie?”

Eijlander zag dat niet zo zitten: “Het probleem is dat we in andere jaren te veel aan de Scholarships hebben uitgegeven, dat proberen we in te lopen.” Van Helvert kon zich niet vinden in die argumentatie. “Dit is geen bezuinigingsvoorstel.”

De universiteitsraad stemt vrijdag over het voorstel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.