Herinneringen aan de Warande opgehaald bij debat

De Oude Warande bestaat 300 jaar. Tijd voor een feestje dus. De hele week vinden er verschillende activiteiten plaats. Met gisterenavond een speciale editie van het Mileucafe in de Oude Warande zelf.

Alle vier de gasten van deze talkshow zijn op de een of andere manier met dit mooie stukje Tilburgse natuur betrokken: Paul van Seters (UvT-hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling), Marieke Moorman (wethouder gemeente Tilburg), Jan van Summeren (landschapsarchitect en betrokken bij de herinrichting van de Warande) en Bram van Beurden (Stichting Stadsbomen Tilburg).

Nadat campusdichter Andrew Cartwright zijn half Engels – half Nederlandse gedicht aan de gasten heeft opgedragen, wordt de talkshow officieel geopend door Annemarie Hinten van het Academic Forum. Presentator Michel Jehae valt gelijk met de  deur in huis als hij de gasten vraagt “wat de Warande voor jou betekent”.

Van Beurden opent de discussie met de mooie woorden: “De Oude Warande is als een achtertuin voor mij”. Moorman vult dit idealistisch aan. “Dit is het eerste bos dat ik leerde kennen in Tilburg. In mijn studentenjaren aan de UvT bracht ik hier graag mijn tijd door.” Van Seters speelde al in de jaren vijftig in dit sterrenbos. Zijn mooiste herinnering? “Meedoen aan de Warandeloop”, vertelde hij trots terwijl hij een foto van de bewuste wedstrijd omhoog hield. Voor landsarchitect van Summeren is een wandeling door de Oude Warande een “reis in de tijd”.

Terwijl de zon vertrekt uit het bos daalde ook de lichaamstemperatuur. De organisatie van het Mileucafe deelde groene dekens uit waardoor deze editie van de talkshow lichtelijk wat weg had van een CDA ledenbijeenkomst.

Als de vraag “wat is de meest bijzondere plek in de Warande ” gesteld wordt haakt van Seters gelijk in door de berenkuil ter sprake te brengen. “Die is me vooral bijgebleven door de Warandeloop. Daar draaf je niet zomaar overheen.” Voor Marieke Moorman is dit het vijvertje of de open plek. Maar als ze hier met haar kinderen komt staat de Siberische eekhoorn op nummer een. Van Beurden gaat op zijn beurt liever in op de mooiste boom van de Warande, in plaats van de mooiste plek.

De talkshow krijgt een interactieve wending als Annemarie Hinten van het Academic Forum ook mensen uit de ‘zaal’ aan het woord laat. Een vrouw die regelmatig de Oude Warande bezoekt: “het is elk seizoen een ander bos en dat maakt het zo aantrekkelijk om hier te wandelen”. Een man achter in het publiek, wat een wetenschapper van de UvT blijkt te zijn, noemt de Oude Warande ook wel een “vergeetbos”. “Het bos helpt met loslaten. Niet alleen voor mij maar voor meerdere wetenschappers. Je komt terug op de campus met een hoofd vol inspiratie.”

Het debat vindt plaats bij een bijzonder houten podium dat speciaal voor de Week van de Warande is gemaakt door architectenbureau 013. Er ontstaat enige discussie over de vraa of het na afloop van deze week moet blijven staan in het bos. Wethouder Moorman vindt dit een lastig punt. “Dit brengt mijn populariteit niet ten goede maar ik kan nu al zeggen dat dit niet gaat gebeuren. Er zijn veel dingen voor nodig zoals vergunningen en andere dingen die dit heel lastig maken.” Raadsleden van de PvdA en D66 die in het publiek zitten vinden dat Moorman die uitspraken te snel doet en vuren wat scherpe vragen af op de wethouder.

Als de organisatie de discussie tussen de vrouwen sust omdat de tijd dringt, kan Ad Vingerhoets plaats nemen op het podium om zijn column voor te lezen. De Tilburgse popband ‘Fly Sparks’ heeft de eer deze speciale editie van het Mileucafe te sluiten zodat iedereen, op verzoek van de presentatoren, voor tien uur uit de Oude Warande verwijderd is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.