“Beslissing Hof over Google begrijpelijk”

“Als je de wet leest dan is de beslissing van het Europees Hof van Justitie, om Google verantwoordelijk te stellen voor het verwijderen van persoonlijke informatie, begrijpelijk”, zegt Paulan Korenhof, promovenda aan Tilburg Law School.

Het Hof oordeelde deze week dat zoekmachines als Google ‘data controllers’ zijn. Daarmee zijn ze volgens het hof de enige partij die informatie – als daar gewichtige redenen voor zijn – moet verwijderen.

De zaak tegen Google werd aangespannen door een Spanjaard die op internet werd achtervolgd door een krantenbericht uit 1998, waarin werd geschreven over zijn schulden. Die informatie is volgens hem nu niet meer relevant en schaadt zijn reputatie. Het Hof was het daarmee eens. Google moet het krantenartikel uit de zoekresultaten halen.

Bron
“Dat Google verantwoordelijk wordt voor zoekresultaten, is misschien nog niet de meest ideale oplossing. Het is niet in alle gevallen makkelijk uitvoerbaar, want het hangt van geval tot geval af of informatie op internet iemand schaadt. Maar het is gunstig dat niet de bron informatie hoeft te verwijderen, zoals een archief van een krant. Informatie is met deze beslissing nog altijd te vinden bij de bron”, meent Paulan Korenhof.

Recht om vergeten te worden
Volgens Korenhof is ‘tijd’ in dit soort gevallen een belangrijk begrip. Ze werkt aan een promotieonderzoek over problemen die ontstaan doordat informatie langdurig op het web beschikbaar blijft. Ze is nu halverwege haar onderzoek en conclusies heeft ze nog niet. Maar volgens haar is ‘het recht om vergeten te worden’ niet onlogisch. “Dan heb je een tweede kans in het leven.”

Korenhof denkt dat er een verschil is tussen recente informatie of verhalen uit het verleden. “Als je wordt ontslagen omdat je twee dagen terug een foto dat je dronken was op internet zette, is dat anders dan wanneer informatie uit het verleden telkens terugkomt.” Hoe dat moet worden uitgewerkt in regels en wetten, weet de juriste nog niet. “Ik heb daar nu nog geen kant-en-klare oplossing voor.”

Rigoureus
Toch denkt Korenhof dat het uiteindelijk niet gaat om een rigoureuze keuze tussen wel of niet verwijderen uit de zoekresultaten. “Deze problemen zijn mede veroorzaakt door technologische ontwikkelingen, daarmee kunnen we ook proberen ze op te lossen.” Oude berichten zouden bijvoorbeeld niet meteen boven aan hoeven te komen. “Je kunt allerlei alternatieven bedenken”, meent de juriste.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.