TiU-student wint scriptieprijs

“Van zeer hoog academisch niveau en uiterst relevant”, vond de jury de masterscriptie van economiestudent Maarten De Ridder. Met zijn afstudeeronderzoek ‘The Impact of Nominal Rigidities on StateLevel Business Cycle Dynamics in the US’ won hij afgelopen week de ZIPconomy Scriptieprijs 2014.

De Ridder vergeleek voor zijn onderzoek 1,4 miljoen loongegevens van verschillende Amerikaanse staten. Hij bestudeerde het effect van de verlaging van salarissen op de economie. Hieruit bleek dat recessies langer duren in ‘stugge’ economiën waar loonsverlaging juridisch niet zomaar mogelijk is. Deze uitkomsten zijn volgens De Ridder ook toepasbaar op Europa en Nederland.

Voor de wedstrijd waren er vijftien aanmeldingen. Uiteindelijk mochten drie overgebleven kandidaten hun scriptieonderwerp in vijf minuten aan een jury presenteren. De Ridder wist zich van de rest te onderscheiden vanwege “een goede schrijfstijl, zeer hoog academisch niveau en een uitgebreide persoonlijke inbreng”, aldus juryvoorzitter Marien Kwant. In de top-drie stond ook een andere Tilburgse student, namelijk Tom van Els (Strategic Management). Hij deed onderzoek naar de zogenaamde social jetlag. Continue bereikbaarheid, sociale media en de 24/7 economie werken in strijd met onze biologische klok. Dat blijkt zo zijn invloed te hebben op prestaties en welzijn, zo bleek uit Van Els’ onderzoek.

ZIPconomy
ZIPconomy is een onafhankelijk kennisplatform dat jaarlijks de Scriptieprijs uitreikt. Hiermee wil de organisatie kwalitatief onderzoek van jongeren stimuleren. Een vereiste voor nominatie is dat het onderzoek gaat over een thema van ZIPconomy, dus bijvoorbeeld over flexibilisering van arbeid of de veranderende arbeidsmarkt. Met de ZIPconomy Scriptieprijs wint De Ridder 2500 euro.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.