Werker: College wilde 150 fte bezuinigen door BEST

Bas Werker, hoogleraar Econometrie en Financiën aan Tilburg School of Economics and Management, was tot voor kort voorzitter van de stuurgroep BEST. De stuurgroep van het reorganisatieprogramma werd vorige week opgeheven door het College van Bestuur. Univers vroeg Werker om tekst en uitleg. En kreeg die.

Was het besluit om de stuurgroep op te heffen een besluit van het College van Bestuur of heeft de stuurgroep deze beslissing zelf genomen?

“Een reorganisatie is een gevoelig proces, met veel emoties. Rondom de besluitvorming op 9 december heeft het college regelmatig formeel en informeel met de universiteitsraad gesproken. Tot en met de raadsvergadering van 22 januari heeft het college mij geen enkel signaal gegeven dat ze een negatief advies bij de medezeggenschap vreesden. Dat het college dit niet heeft zien aankomen, op een dergelijk gevoelig dossier, is een majeure bestuurlijke inschattingsfout. In zo’n situatie kan een stuurgroep geen bijdrage meer leveren aan het proces.”

Wat vond u van de gang van zaken? Wellicht een toelichting: het College trok eerst de bezuinigingsdoelstelling terug (u stelde 70 fte voor, het werd 58 fte). Daarna werd uw organisatieconcept teruggetrokken.

“In oktober heeft het college aan de stuurgroep gevraagd of het mogelijk zou zijn 150 fte te bezuinigen op de ondersteuning. Na kort overleg heeft de stuurgroep aangegeven dat dat een onrealistisch en ongepast getal was. Wij achtten, op basis van een vergelijking met andere universiteiten, 90 fte net haalbaar (met de aanvullende maatregelen [de bezuinigingen op het Nexus Instituut en het huisvestingscompartiment, red.] de facto 70 fte). Na een overleg met de universiteitsraad bleek deze die vermindering van het aantal arbeidsplaatsen niet te accepteren, en werd het voorstel 58 fte. De latere opmerking van de collegevoorzitter ‘dat het college minder ambitieus is dan de stuurgroep’ vond ik, in dit licht bezien, niet kies.”

In de notitie lijkt het een technisch besluit. Er staat: “De activiteiten in de tweede fase vallen veel meer binnen de lijnverantwoordelijkheid van het College en het Programmamanagement dan de eerste, meer op ontwikkeling gerichte fase.” Maar is dat wel zo?

“Je kunt best discussiëren over het nut van een stuurgroep in de tweede fase, maar het college heeft begin januari de stuurgroep formeel opdracht gegeven voor de tweede fase. Die opdracht een week later weer intrekken, met een argument dat tevoren net zo gold, komt niet sterk over. De ware reden heb ik hierboven gegeven: een stuurgroep voegt in de ontstane situatie niets meer toe.”

Wat vindt u er van?

“Ik betreur de gang van zaken ten zeerste. We hebben 900 collega’s voor de kerst verteld dat we gaan reorganiseren en dat ze mogelijk hun baan gaan verliezen. Dat leverde veel emotie en onzekerheid op. Dat is ook niet te voorkomen en ik heb dat in mijn eigen afweging van het belang voor de universiteit meegenomen. Een van de kernpunten in de BEST probleemanalyse is dat er geen heldere besluiten worden genomen in onze instelling. Wat je ook van het BEST advies vindt, het was wel duidelijk. In een inhoudelijke discussie kan er dan op weg van een reorganisatievoornemen naar het definitieve reorganisatieplan best nog een en ander bijgesteld worden. Nu is het weer allemaal erg vaag en onduidelijk. Dat is niet goed.”

Lees hier ons dossier over BEST.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.