Studystore-Koen zegt vaarwel

Wie Studystore zegt, zegt Koen Gijsbers. De sympathieke boekenverkoper loopt inmiddels al bijna 8 jaar rond op de campus. In januari werd bekend dat daar een eind aan gaat komen, door de sluiting van de Studystore. Vandaag is die dag gekomen. “Niet de boekwinkel, maar de kleine community ga ik het meest missen.”Gijsbers vertelt dat hij vanaf de start al betrokken is geweest bij de campus. Daardoor won hij onder andere de titel Campustweeter. “Die betrokkenheid heeft meerdere redenen. Als boekenwinkel moet je zorgen dat je bekend bent, anders weten mensen je niet te vinden. Maar daarnaast vinden we het belangrijk dat we meer zijn dan een anonieme winkel op de campus. Bij ons kun je een boek kopen bij Koen, Daphne, Philomeen en Noud, niet zomaar bij een anonieme boekenwinkel.”

 “Bij ons kun je een boek kopen bij Koen, Daphne, Philomeen en Noud”

Een hechte band
De laatste jaren is er veel veranderd. “In de eerste paar jaar lagen er veel kansen voor ons. Toen hebben we een boel succesjes gehaald. In het begin hebben we gewoon handmatig alle studiegidsen zitten doorzoeken om de juiste boeken te vinden. Heel veel met docenten gemaild ook. Nu heb je een bepaalde band opgebouwd. Docenten weten ons nu ook te vinden en wij weten wat zij nodig hebben.”

Maar de veranderingen op de markt merkt ook de Studystore. “Ik denk dat wij het goed gedaan hebben, maar alles is veel meer overgegaan op digitaal. Nu we weggaan verandert er wel iets op de campus. Ik hoop dat studenten de kantoorartikelen die ze nodig hebben nog kunnen halen op de campus. Zo is er vanmiddag een tentamen statistiek voor pre-masters. Dat merk ik meteen, want dan verkopen we makkelijk 20 extra rekenmachines. Als wij er niet meer zijn, hoop ik niet dat die studenten zich direct kunnen gaan inschrijven voor hun herexamen.”

Hoogtepunten
“Mijn hoogtepunt komt eigenlijk ieder jaar weer terug: de eerste dag van het collegejaar. Op die dagen hebben we meer dan 1000 transacties. Ik heb het even teruggerekend en dat betekent dat er bijna iedere minuut wel iemand met boeken naar buiten liep. De rijen stonden vaak al tot buiten en het is heel tof om te zorgen dat dat allemaal goed gaat. Over het algemeen ging iedereen tevreden en vlot weer weg.”

Moord
Van de bewogen geschiedenis van de universitaire boekenwinkel heeft niet iedereen weet. Naast de vele naamsveranderingen – Gianotten werd Selexyz en Selexyz werd Studystore – werd er ook een moord gepleegd. Het was voordat de winkel naar de campus verhuisde, in de zomer van 1983. De 25-jarige boekenverkoopster De Graaff-Schellekens betrapte iemand op diefstal, waarna ze aangevallen werd. De dader werd later opgepakt en veroordeeld tot vijf jaar celstraf.De toekomst
Welke partij er intrekt in de benedenruimte van Goossens weet Gijsbers nog niet. “Ik denk dat horeca het enige is dat het aandurft, maar ik weet niet of daar nog meer behoefte aan is. Ik zou het mooi vinden als het iets is dat bijdraagt aan het campusgevoel. Zoals het op Amerikaanse universiteiten is zal het niet worden, maar de kleine hechte community hier vind ik mooi.”

De laatste dag gaat niet zomaar voorbij. Op de meeste boeken is de korting inmiddels opgelopen tot 90% en vanmiddag is er een afscheid. “We krijgen veel reacties en bedankjes van mensen. Voor hen willen we iets terugdoen, dus houden we een klein afscheid. Maar het is ook wel een beetje voor onszelf. We willen ook niet wachten tot 6 uur en dan de deur achter ons dichttrekken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.