Datakeurmerk voor opslagplaats TiU Dataverse

De online bewaarplaats voor onderzoeksdata van Tilburgse wetenschappers, TiU Dataverse, is gecertificeerd met het datakeurmerk CoreTrustSeal.

Onderzoekers plaatsen onderzoeksdata steeds vaker in online databanken. Data kan zo ingezien worden door een breder wetenschappelijk publiek, wat past in de open science-trend om transparantere wetenschap te bedrijven. Gesjoemel met data kan zo bijvoorbeeld worden tegengegaan doordat inzichtelijk is waarmee is gewerkt, en nuttige data kan gebruikt worden door andere wetenschappers. 

De vraag is of zo’n databank zelf betrouwbaar is. Een internationaal keurmerk voor dataopslagplaatsen als CoreTrustSeal moet garant staan voor die betrouwbaarheid, en stelt ook eisen aan duurzaamheid en toegankelijkheid van de databank. Dit keurmerk is verleend aan Tilburg University Dataverse, de online opslagplaats voor onderzoeksdata van Tilburgse wetenschappers.

TiU Dataverse is de eerste binnen een bredere groep van Dataverse-opslagplaatsen die het keurmerk toegekend heeft gekregen. In totaal zijn er tot op heden 17 CoreTrustSeals toegekend in Nederland.

Datasets delen

Het Research Data Office van LIS, dat 18 mei 2017 van start ging, beheert de Tilburgse databank. Zij checken aangeleverde datasets (aanleveren doe je zo) onder meer op de aanwezigheid van persoonsgegevens en het gebruik van duurzame bestandformaten.

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.