Nederlandse sociale wetenschappen het vaakst geciteerd

Onderzoek van Nederlandse sociale wetenschappers wordt wereldwijd het meest geciteerd, blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Ook op andere vlakken scoort Nederland goed.

Wat zegt het eigenlijk, dat Nederlandse universiteiten in de internationale ranglijsten zo vaak ergens in de middenmoot terechtkomen, of onderaan bungelen? Zijn Nederlandse onderzoekers slechter dan Amerikaanse of Engelse, die vaak de topposities innemen met Oxford, Stanford en Harvard? Dat zou een voorbarige conclusie zijn. In de ranglijsten wordt niet alleen gekeken naar onderzoek, maar bijvoorbeeld ook naar studentenaantallen en het onderwijs dat gegeven wordt.

Wie wil weten hoe onderzoekers het doen – toch de wetenschappelijke ruggengraat van een universiteit – kan beter kijken naar een onderzoek zoals het Rathenau Instituut dat vandaag publiceert. Daarin is gekeken naar citatiescores. Hoe vaker publicaties door vakgenoten geciteerd worden, hoe belangrijker ze waarschijnlijk gevonden worden. En wie deze scores in ogenschouw neemt, ziet dat Nederlandse onderzoeken het goed doen.

Beeld Rathenau Instituut

Beeld Rathenau Instituut

In de periode van 2013 t/m 2016 scoort Nederland bovengemiddeld, vergeleken met zeventien andere landen zoals Amerika, Engeland en Zuid-Korea. Over de hele linie, van techniek tot economie, doen Nederlandse publicaties het goed. Vooral de sociale wetenschappen vallen op. De vorige keer, in de periode van 2000 t/m 2003, scoorden ze onder het nominale gemiddelde van 1,0. Nu staan ze op plek één, met een citatiescore van 1,26.

De fraude van Diederik Stapel, die in 2011 aan het licht kwam, was bepaald niet goed voor het imago van de Nederlandse sociale wetenschappen. Voor wetenschappers van over de hele wereld blijkt het geen beletsel te zijn geweest om andere Nederlanders uitvoerig te citeren, dat zijn ze juist veel vaker gaan doen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.