Studenten kunnen winst maken door te lenen bij DUO

Studenten kunnen flinke winst maken door geld te lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het gaat om een truc waarbij studenten het geleende geld direct op hun spaarrekening zetten. Daar is de verkrijgen rente hoger, dan de te betalen rente bij DUO, waardoor flinke winst wordt gemaakt.

Bij DUO betalen studenten 1,5 procent rente over hun lening, terwijl ze als ze het geld op een bankrekening stallen, gemiddeld 2,5 procent winst krijgen, zo schrijven diverse GPD-bladen in hun papieren editie.

Wesley Hegge (22) van de Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg is zo’n student, aldus de GPD-bladen. Al drie jaar lang leent hij 500 euro per maand, geld waar hij niet aankomt. “Door de leentruc staat nu ongeveer 18.000 euro op een spaarrekening. Ik heb dat destijds voor vier jaar vastgezet tegen een rentepercentage van ruim 4 procent.” Hij heeft nu al meer dan 1.000 euro rente ontvangen.

Bijzonder hoogleraar persoonlijke financiële planning Henriëtte Prast van de Universiteit van Tilburg beaamt dat er niets tegen de ‘leentruc’ is in te brengen. Studieleningen worden niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en dus ook niet meegewogen wanneer de hoogte van een hypotheek wordt vastgesteld.

Maar volgens Prast schieten de DUO-leningen hun doel voorbij als ze als spaarmiddel worden gebruikt. “Dit kan de bijl aan de wortel van het systeem zijn. De overheid verstrekt leningen om studenten de mogelijkheid te geven door te studeren, niet om geld te verdienen.”

Gerjoke Wilmink van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting ontraadt studenten met klem de ‘leentruc’. “Het is riskant omdat de verleiding groot is het toch uit te geven.”

DUO laat weten dat het is toegestaan om het geleende geld op een spaarrekening te zetten, maar wil verder niet inhoudelijk reageren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.