Recensie: Roze Maandag

Druk, megadruk. Op het Piusplein is er geen doorkomen aan. Over een klein stukje van 30 meter doen we bijna een half uur. Schuifelen en stilstaan. Deze Roze Maandag is het nog drukker dan anders. Meer dan 300.000 bezoekers zijn naar de binnenstad gekomen voor de Tilburgse Kermis.

Nou ja, voor de kermis. Meer voor de kroegen. Op de kermis zelf is het relatief rustig. Dat er ’s avonds bijna geen animo voor het eendjes vissen is, is logisch. Veel kinderen liggen al op bed. Maar ook bij het vlammenblussen, ballen werpen en boogschieten moeten de kermisexploitanten hun uiterste best doen om mensen te lokken.

Niet gek dat het zo druk is. Het weer zit deze maandag dan ook mee. Een dag eerder moest de winterjas!! nog aan voor een kermisbezoek, vandaag kan zelfs de zomerjas omgebonden worden.

De kroegen op de Korte Heuvel hebben hun krachten gebundeld. Een dj verzorgt de muziek voor de hele straat. Enkele balkonnetjes van de cafés doen dienst als showpodium voor de vele drag queens die naar Tilburg zijn gekomen om hun pracht en praal te showen.  Bijzonder, zelfs enkele ouderen van een jaar of tachtig jaar mengen zich in het feest. Flaneren, flirten, dansen en feesten. Het lijkt wel of alle drag queens, homo’s en lesbiennes vandaag naar Tilburg zijn gekomen. Veel hangen rond op de Korte Heuvel, maar nog meer op de Paleisring bij homobars als De Lollipop en De Popcorn. Het hetero-publiek kijkt de ogen uit en de drag queens gaan met vele onbekenden op de foto.

Bij de witte feesttent op het Koningsplein is het relatief rustig. Geen wonder, want de drank is hier niet goedkoop. (3,20 euro voor een rose biertje). Dan maar terug richting Pieter Vreedeplein waar speciaal voor Roze Maandag een groot ‘Think Pink’- feest wordt gehouden.

Ondanks de drukte, gaat alles goed. Wel zijn de rijen voor de pinautomaten enorm, en zijn alle automaten later op de avond leeg.

En de kermis zelf. Met 233 attracties en een lengte van bijna 4 kilometer is het de grootste van de Benelux. Maar inhoudelijk valt het een beetje tegen. Veel attracties dubbelen. Zo zijn er wel vier hamburgertenten, drie fruitstalletjes en twee spookhuizen. En het is niet goedkoop. Een bezoek aan het spookhuis kost 5 euro, een trip in de achtbaan 4 euro. Voor de gemiddelde student is dit een flinke hap uit de portemonnee, zeker omdat je vaak na een minuut of twee weer buiten staan.

Conclusie: Om mensen te kijken is de Tilburgse Kermis (en zeker de Roze Maandag) zeer geschikt. Als kermis krijgt het gezien de hoge prijzen maar een kleine voldoende.

Een fotoshow van de Roze Maandag vind je hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.