12 miljoen voor big data initiatief

CLARIAH, een samenwerkingsproject van geesteswetenschappelijke onderzoeksinstellingen, ontving afgelopen maandag 12 miljoen euro aan NWO-subsidie. CLARIAH wil ‘big data’ toegankelijker maken voor Geesteswetenschappers. Tilburg School of Humanities hoopt bij te dragen aan het project.

De subsidie is onderdeel van de ‘nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten’ van de NWO. De NWO schrijft: “Dit project is van groot belang voor de ontwikkeling van de geesteswetenschappen in Nederland; er is sprake van een digitale revolutie die de wijze van onderzoek drastisch zal veranderen. Ook de potentiële maatschappelijke impact is groot.” In totaal werd gisteren 81 miljoen euro verdeeld over zes onderzoeksfaciliteiten.

CLARIAH is kort voor Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities. Een hele mond vol, maar het project wil ‘big data’ toegankelijk maken voor Geesteswetenschappers; filosofen, theologen en cultuurwetenschappers staan nu eenmaal niet bekend om hun ICT-vaardigheden.

“CLARIAH is een hulpmiddel om de complexe betekenis van de menselijke cultuur te onderzoeken.”

De hoogleraren Max Louwerse en Eric Postma – beiden van TiCC, Tilburg centre for Cognition and Communication – droegen bij aan het project. Louwerse in een persbericht: “Dit is een zeer belangrijk initiatief voor de geesteswetenschappen in Nederland en geeft een geweldige impuls aan de geesteswetenschappen op Tilburg University, in het bijzonder het interdisciplinaire onderzoek op het gebied van taalkunde, kunstmatige intelligentie, computationele linguïstiek, en psychologie. CLARIAH stelt onderzoekers in de gelegenheid een digitale infrastructuur te ontwikkelen voor de geesteswetenschappen, denk bijvoorbeeld aan ons cultureel erfgoed.”

Arjan van Hessen van CLARIAH vertelt over de Tilburgse bijdrage aan het project: “Tilburg is altijd een grote leverancier geweest. TiCC ontwikkelt technologie die bijdraagt aan het project, net als de universiteit van Twente.” Vooral de Tilburgse onderzoeker Martin Reynaert draagt stevig bij, meent Van Hessen: “Hij is het boegbeeld van de CLARIAH bijdrage van Tilburg.” CLARIAH gaat dezelfde structuur hanteren als haar voorganger CLARIN.

Dat betekent dat de twaalf miljoen in zes jaar wordt verdeeld via calls: wetenschappers kunnen onderzoeksvoorstellen indienden die dan kans maken op subsidie. Het vorige project schreef vier calls uit. Reynaert werkte hieraan mee in 5 projecten.

“CLARIAH is”, zo schrijft José van Dijck, lid van het kernteam van het project en mediawetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, “een hulpmiddel om de complexe betekenis van de menselijke cultuur te onderzoeken.”

Ook niet onbelangrijk: CLARIAH speelt in op één van de Grand Challenges van het Europese onderzoeksprogramma Horizon2020 – waar 80 miljard euro aan subsidie beschikbaar is.

CLARIA gaat verder waar haar voorganger gebleven was, vertelt Reynaert: “CLARIN was eigenlijk meer gericht op taal en letterkunde, eigenlijk vooral op taalkunde. Het toekomstdoel van CLARIAH is breder dan alleen tekst of spraak. Er komt heel veel multimedia bij, dus ook video, afbeeldingen en muziek.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.