“Studenten zijn nu al geïrriteerd, maar we willen de grootste worden”

“Studenten zijn nu al geïrriteerd, maar we willen de grootste worden”

De campus kleurt groen en blauw vandaag. Tot en met donderdag kun je stemmen op de studentenfracties SAM of Front. Er staat veel op het spel voor de fracties: een plek in de Universiteitsraad.

Van het station tot en met de Albert Heijn: overal zijn groene en blauwe shirts te vinden. Passanten worden om de minuut aangesproken: “Heb je al gestemd?” Het leidt tot lichte irritatie bij de potentiële kiezer.

Jeroen Wienen van SAM loopt met een winkelwagentje vol tijdschriften rond.”We zijn al vanaf half zeven ’s ochtends op de campus om alles op te bouwen”, vertelt de vice-voorzitter. “Vorig jaar had Front veel meer mankracht op de campus. Toen waren wij met te weinig mensen. Dat hebben we dit jaar opgelost.”

Wienen erkent de irritatie van studenten die om de haverklap worden benaderd. “Ja, sommige studenten zijn nu al licht geïrriteerd. Maar we willen de grootste worden.”

Om de pijn te verzachten heeft SAM geprobeerd afspraken te maken met Front, aldus Wienen. “Afspraken over het maximaal aantal stemmenwervers op de campus. En we hadden het idee om af te spreken om niet langs huizen te gaan en om niet op het station te staan. Maar Front wilde dat niet. Ze hadden daar te weinig vertrouwen in. Dat is jammer.”

IMG_1908

Ook Fractie Front was vanochtend al vroeg op de campus. Voorzitter Nina van Gestel snapt de irritatie van studenten en pleit voor een kortere verkiezingsperiode. Volgens haar houdt de partij zich netjes aan het verkiezingsreglement. “We gaan geen stemmen afpakken van de andere partij. En als er problemen ontstaan, dan lossen we die gewoon onderling op. We zijn twee volwassen partijen.”

“We gaan geen stemmen afpakken van de andere partij.”

Thijs Pieters is coördinator van de verkiezingen en loopt rond om te controleren of alles netjes verloopt. “Dat de partijen bijvoorbeeld geen fietsers gaan achtervolgen. De studenten moeten in alle vrijheid kunnen stemmen.”

Volgens Pieters zijn er veel studenten die thuis achter hun computer hebben gestemd: “Je ziet dat het hier echt leeft. Studenten staan laat op, is altijd het cliché. Maar vanochtend vóór 11:00 uur waren er al 1500 stemmen binnen.”

Om 14:30 uur is de opkomst 23,9 procent, 2748 stemmen. Iris Wester van SAM loopt al de hele dag van hot naar her. “Ik heb nog geen tijd gehad om te lunchen. Dat doen we volgende week wel.”

Aanstaande donderdag wordt het pas echt spannend. Dan wordt de uitslag bekend. Blijf universonline op de voet volgen. Morgenvroeg plaatsen we een video over de studentverkiezingen.Wat vind jij van de studentverkiezingen?

Reageer op dit berichtIMG_1909 (1)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.