Bussemaker wil vertrek islamitische rector

Jet Bussemaker (OWC) wil dat de rector van de Islamitische Universiteit van Rotterdam opstapt. De minister heeft geen vertrouwen meer in Ahmet Akgündüz vanwege zijn controversiële uitspraken. Dit meldt de NOS.

Bussemaker kan de rector niet dwingen op te stappen. De ‘universiteit’ is een privéhogeschool en krijgt geen financiering van haar ministerie. Daarom heeft ze de raad van toezicht van de onderwijstelling ontboden en gevraagd om de rector weg te sturen.

Het vertrouwen van Bussemaker is weg, vanwege een aantal provocerende berichten op Facebook. In aanloop naar de verkiezingen in Turkije plaatste Ahmet Akgündüz een oproep om niet te stemmen op de linkse pro-koerdische partij HDP. Ook noemde hij HDP “een partij van homo’s en Armeniërs”. De rector deed al eerder ‘vreemde’ uitspraken. In 2013 omschreef hij steniging als “een van de voorgeschreven straffen binnen de islam”.

De VVD pleitte toen voor een afschaffing van de accreditatie van de hogeschool, het keurmerk waarmee de onderwijsinstelling als goed wordt beoordeeld. In het AD stelt VVD-kamerlid Pieter Duisenberg weer hetzelfde voor: “Nu hangt de accreditatie in het voorportaal van de universiteit; als een stempel van goedkeuring van het ministerie van Onderwijs. Als de rector niet wordt ontslagen, moet de accreditatie worden ingetrokken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.