Angst voor splitsing TiSEM

ECCO maakt zich zorgen over een mogelijke splitsing van TiSEM. De studentenfractie roept het faculteitsbestuur op die optie niet verder te onderzoeken. Dat bleek donderdag tijdens de faculteitsraad.

Volgens vice-decaan Geert Duijsters denkt de faculteit na over een splitsing in een aparte business school en een economics school vanwege de ‘herkenbaarheid’. Maar de studenten geloven niet dat een splitsing voordelen biedt. Juist met twee disciplines in één faculteit kan Tilburg zich onderscheiden, denken ze.

Duijsters deelt de vragen die de studenten hebben bij een splitsing. “Is het nu zo belangrijk dat we een ‘business school’ hebben, of gaat het voor de studenten uiteindelijk toch om de naam Tilburg University? En bij een departement als econometrics – waar de helft van het personeel aan de economics kant zit, en de helft bij bussiness – verlies je daar niet veel power?”

Maar wat decaan Lex Meijdam betreft gaat het helemaal niet om een échte splitsing van de faculteit. “Het gaat om hoe we ons naar buiten presenteren”, reageerde hij. Meijdam stelt dat de uitkomst ook samenhangt met gesprekken die TiSEM voert met TIAS, de business school die Tilburg University deelt met de Technische Universiteit Eindhoven.

ECCO denkt dat een splitsing in het nadeel is van het businessdeel van de faculteit. Vooral economics doet het goed in de rankings, voeren de studenten aan in een discussiestuk. “Toen ik dat las, viel ik van mijn stoel”, reageerde docent Vincent Wiegerinck. Volgens hem presteert business prima.

Dat vindt ook vice-decaan Geert Duijsters. “Marketing is nummer drie wereldwijd. Andere departementen zitten in de top drie of streven naar een plek in de top drie. Maar als we hoog staan in een business-ranking, dan associeert de buitenwereld dat met economie”, stelt Duijsters – zelf een business-man. “Dat gevoel van onrecht zit heel diep bij ons. Daarom reageer ik er misschien wat fel op.”

Volgens de studentenfractie was de frictie tussen business en economics de laatste tijd ook voor studenten voelbaar, en kwam dat het onderijs niet ten goede. Meijdam erkende dat er ‘ontegenzeggelijk’ spanningen waren, veroorzaakt door de bezuinigingen op de faculteit. Maar volgens de decaan is de situatie nu verbeterd, en hebben studenten er geen last van gehad.

 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.