De Academie lust Zwarte Piet nog altijd

De universiteit is eigenlijk de natte droom van iedere PVV’er. Fijne afgesloten dorpjes zijn het, universiteiten, waar buitenstaanders lastig binnenkomen. Kleur tref je er amper aan, overal waar je kijkt overheersen de witte koppen. Vrouwen aan de top vind je er evenmin, wat een lekker oud-Hollands gevoel geeft. En de Sinterklaastraditie wordt er nog in ere gehouden.

De Universiteit Utrecht is deze week in het nieuws vanwege een Zwarte Piet-versiering in de kantine van het Hijmans van den Berghgebouw. De Zwarte Piet was opgemerkt door een exchangestudent, die een foto opstuurde naar Stop Blackface. De student voelde zich ‘erg oncomfortabel’ door de versiering.

“Witte mannen die hun tanden zetten in een Zwarte Pietenkopje: veel symbolischer wordt het niet.”

Maar ook op Tilburg University mochten we de afgelopen tijd genieten van Zwarte Piet. Niet als versiering, maar als hapje. Tijdens de 88e Dies Natalis werden er namelijk Zwarte Pietjes geserveerd. Njam Njam. De afgelopen tijd hebben verschillende mensen uit de academische gemeenschap hun ongenoegen hierover aan mij doorgegeven. Een chique zaal vol witte mannen die hun tanden zetten in een Zwarte Pietenkopje: veel symbolischer wordt het niet.

zwarte piet2

Je zou toch hopen dat juist universiteiten, die de weg naar de toekomst wijzen, zelf voorop lopen bij het creëren van die toekomst. In plaats daarvan is de campus op maatschappelijk vlak een plek van stilstand. De poorten naar de toekomst blijven angstvallig vaak op slot. Emancipatie-idealen worden wel op schrift beleden, maar vinden maar mondjesmaat hun weg naar de praktijk.

Zo blijft de universiteit een oud-Hollands dorp. De onbedoelde utopie van de PVV.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.