Koen Becking: “gang richting Open Access is onomkeerbaar”

Koen Becking: “gang richting Open Access is onomkeerbaar”

Collegevoorzitter Koen Becking zegt dat de onderhandelingen met uitgever Elsevier tot het laatste moment spannend zijn gebleven. Vanochtend maakten de onderhandelende partijen bekend dat ze tot een akkoord zijn gekomen rond de ‘big deals’ voor de komende drie jaar. Becking is één van de onderhandelaars die namens de Nederlandse universiteiten met uitgeverijen praat over meer open access.Uitgevers bieden hun publicaties aan in grote pakketten, de zogenoemde ‘big deals’. De voorwaarden waaronder universiteiten deze afnemen, waren de afgelopen tijd het onderwerp van discussie. “Uiteindelijk zijn we tot een deal gekomen die voor beide partijen acceptabel is,” zegt Becking. “Gedurende de komende drie jaar werken we aan het bereiken van 30 procent open access publicaties van Nederlandse wetenschappers.” Dit vraagt om een aanpassing van het businessmodel van uitgeverijen, voor Elsevier een reden om grote stappen richting Open Access tot nu toe af te houden. “Voor commerciële bedrijven is het normaal om extra kosten door te rekenen aan klanten. De stap naar Open Access en de daarbij behorende veranderingen binnen het bedrijf kosten geld. De VSNU en de andere partners wilden de kosten voor de universiteiten beheersen en meer openheid in publicaties,” zegt Becking.

Koen Becking - foto Jack Tummers

Koen Becking – foto Jack Tummers

 

Elsevier neemt volgens Becking nu een groot deel van die kosten op zich. Nederlandse wetenschappers houden door deze big deal toegang tot Elseviers publicaties en kunnen steeds vaker open publiceren. Becking: “Daarnaast wordt gewerkt aan een registratiesysteem om te meten hoe ver we zijn in onze gang naar open access. Het doel van de overheid en de universiteiten om in 2024 alle Nederlandse publicaties in Open Access-tijdschriften te krijgen staat nog steeds en met zo’n systeem kunnen we de voortgang in de gaten houden.”

Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Uni. “Open Science is voor die tijd een belangrijk punt op de agenda,” zegt Becking. “Na drie jaar gaan we opnieuw onderhandelen over de big deals en zo gaan we steeds een stapje verder richting volledige Open Access in 2024. Dit proces is onomkeerbaar.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.