Nour: brug slaan tussen Arabische wereld en Westen

De Westerse en Arabische cultuur leven soms op gespannen voet met elkaar. Een groot deel van die spanning komt door misverstanden en een gebrek aan begrip van beide kanten. Tenminste, dat zegt AIESEC. Met het Nour-project probeert het daar verandering in te brengen.

Veel studenten kennen AIESEC, maar wat ze nou precies doen… dat weet lang niet iedereen. “Sommigen denken dat we vooral reisjes of stages in het buitenland organiseren”, zegt AIESEC-lid Rachel Verstraeten. “Wat veel studenten niet weten, is dat het Nour-project juist naadloos aansluit bij de visie van AIESEC.”

De studentenorganisatie is vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht om verschillen tussen culturen te overbruggen. Geen toevallig moment: het originele doel van de organisatie is om situaties zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog te voorkomen. Het Nour-project is één van de belangrijkste onderdelen van AIESEC, dat wereldwijd verspreidt zit over zo’n 2400 universiteiten.

“Gezien de huidige vluchtelingencrisis is het project extra actueel geworden”

Vluchtelingencrisis
“Door de huidige vluchtelingencrisis is het project extra actueel geworden”, vult mede-lid Michiel van Drunen aan. Begrip voor verschillende culturen lijkt steeds verder te zoeken en de relatie tussen het Westen en de Arabische wereld staat onder druk.

Nour betekent ‘licht’ in het Arabisch. Dat is ook wat het project poogt te doen: verschillende lichten schijnen op de Arabische wereld. Voor een deelnemer bestaat wordt dit gedaan in drie fasen. De start is in maart, wanneer het trainingstraject start. Dat heeft als doel je klaar te stomen voor de tweede fase: het zomerproject. Hierin gaan studenten 6 tot 8 weken naar een land in het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Daar wordt met de lokale bevolking gewerkt. Afsluitend is er een re-integratietraject, met als doel het creëren van wederzijds begrip.

Op woensdag 20 januari om 16:30 uur geeft AIESEC een informatiesessie. Meer informatie is ook te vinden op de website.

Beeld: Stephanie van Sprang / Laurens Lagaaij / AIESEC

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.