Forse groei aantal vooraanmeldingen TiU

Tilburg University houdt nauwkeurig het aantal vooraanmeldingen bij. De teller staat op 1195. Dat is ten opzichte van vorig collegejaar een groei van maar liefst 40,9 procent.

Een vooraanmelding is een voorlopige inschrijving door een nieuwe student. De cijfers zijn gebaseerd op tellingen van Studielink en hebben betrekking op het aankomende collegejaar (2016-2017). Definitieve cijfers volgen pas rond oktober.

Omdat studenten zich vaak bij meerdere universiteiten tegelijkertijd voorlopig aanmelden, worden de cijfers van Studielink vooraf gewogen. Studenten met twee inschrijvingen tellen voor de helft mee in het aantal aanmeldingen bij de betreffende uni; studenten met drie inschrijvingen voor een derde, enzovoorts. Bovendien telt het systeem alleen studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een opleiding in het hoger onderwijs. Switchers en hbo-instroom tellen dus niet mee.

Forse toename

De ranking van nieuwe bachelorstudenten op alle universiteiten wordt aangevoerd door Universiteit Maastricht (5201), op gepaste afstand gevolgd door de Rijksuniversiteit Groningen (4678), Erasmus Universiteit Rotterdam (4477) en Universiteit Utrecht (4301). Tilburg University komt op de elfde plek met 1195 vooraanmeldingen. Zodoende heeft TiU een marktaandeel van 3,3 procent. Genoemde cijfers hebben als peildatum zaterdag 19 maart.

Daarmee presteert Tilburg fors beter dan in de twee voorgaande jaren. Vorig jaar om deze tijd bedroeg het aantal vooraanmeldingen 848. Dat is een toename van maar liefst 40,9 procent. In 2014 was het aantal vooraanmeldingen 816.

Schools

Theologie (TST) even buiten beschouwing gelaten (wederom 2 aanmeldingen), profiteren alle Tilburgse schools mee van de groei. TiSEM ontving de meeste bachelor-aanmeldingen (582), gevolgd door TSB (284) en TLS (225). Alleen bij TSB ligt de score beduidend hoger dan vorig jaar (toen: 159). Bij de opleiding Psychologie is er zelfs (bijna) sprake van een verdubbeling in het aantal aanmeldingen: van 85 (vorig jaar) naar 166 (nu).

Opleidingen

Als we het Tilburgse opleidingsaanbod naast de rest van Nederland leggen, steken een paar studies er bovenuit. Bij TiSEM zijn dat Econometrie & Operationele Research (63 aanmeldingen) en International Business Administration (220 aanmeldingen). In de landelijke ranglijst komen beide Tilburgse opleidingen – na Rotterdam – op de tweede plaats. Bij TLS geldt hetzelfde voor de studie Fiscaal Recht. Deze Tilburgse opleidingen behalen steeds een (kleine) groei.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.