SAM op de bres voor fonds studievertraging

Studenten in bijzondere omstandigheden houden misschien toch hun beurs van bijna 300 euro. Het universiteitsbestuur denkt opnieuw na over zijn plan voor een verlaging, na kritiek van studentenfractie SAM.

Het gaat om het profileringsfonds, dat bedoeld is voor studenten die studievertraging oplopen door bijvoorbeeld zwangerschap, een beperking of familieonstandigheden. De bijdrage die studenten krijgen uit dit fonds was altijd gelijk aan het bedrag van de basisbeurs (289 euro per maand).

Nu de jongere generatie studenten geen basisbeurs meer krijgt – maar een studievoorschot – waren de regels toe aan een update.

Het College van Bestuur stelde een beurs voor van 200 euro per maand, waarmee studenten de basislening van hun studievoorschot deels kunnen aflossen. Dat bedrag is vergelijkbaar met de kwijtschelding die studenten van DUO kunnen krijgen bij medische problemen.

Zwakke groep studenten
Gijs Kremers van SAM had geen goed woord over voor dat idee. “Het komt erop neer dat we een toch al zwakke groep studenten minder tegemoet komen. Wij kunnen ons niet vinden in deze wijziging. Dat hebben we ook vorig jaar al aangegeven. Toen is het plan uitgesteld, maar het voorstel dat nu voorligt is precies hetzelfde.”

SAM wil de hoogte van de beurs voor bijzondere omstandigheden gelijktrekken met de beurs voor studenten met een bestuursfunctie. Die ligt op 300 euro per maand. De personeelsfractie AbvaKabo sloot zich daarbij aan aan.

Bestuursvoorzitter Koen Becking reageerde verrast. “Wij waren ons niet bewust van deze impact, we dachten dat het alleen om  een technische wijziging ging. We zijn gevoelig voor het pleidooi uit de raad. Volgende week komen we met een schriftelijke reactie, in lijn van wat hier is gezegd.”

De aanpassing van SAM zou tot gevolg kunnen hebben dat een student bij ziekte slechter af is dan bij een zwangerschap of bijzondere familieomstandigheden. In het eerste geval betaalt DUO, in het tweede geval de universiteit. “Het is onze verantwoordelijkheid om het op onze universiteit in ieder geval goed te regelen”, vindt U-raadslid Kremers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.