Staatssecretaris Dekker: Wetenschappelijke artikelen moeten vrij toegankelijk zijn

Staatssecretaris Dekker: Wetenschappelijke artikelen moeten vrij toegankelijk zijn

Staatssecretaris Dekker en zijn collega’s van de EU vinden dat wetenschappelijke artikelen die (deels) met publiek geld zijn gefinancierd, vrij toegankelijk moeten zijn. Dat zou in 2020 moeten gebeuren.

Universiteiten en hogescholen moeten in de huidige situatie dure contracten afsluiten met uitgeverijen. Alleen dan kunnen zij een deel van de onderzoeken die gedaan worden in de wereld inzien. Volgens Dekker is het hergebruiken van informatie op deze manier niet goed mogelijk. Hij vindt ook dat mensen buiten onderwijsinstellingen, zoals artsen en ondernemers, gebruik moeten kunnen maken van de artikelen. Dekker: “Op deze manier vergroten we de impact van universiteiten en kennisinstellingen maximaal.”

Dekker deed soortgelijke opmerkingen al eerder. Dit maal deed hij ze naar aanleiding van het Horizon 2020-project. In dat project worden door geheel Europa innovatieve ideeën gestimuleerd. Het zogenaamde ‘Open Access‘ is de laatste jaren een groot topic in het hoger onderwijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.