Zondag met Lubach met Suijs en Verbon

Harry Verbon en Jeroen Suijs, beide werkzaam als hoogleraar aan Tilburg University, pakten afgelopen weekend hun moment van shine tijdens Zondag met Lubach. De twee hoogleraren lieten hun licht schijnen over de manier waarop zorgbedrijven flinke winst boeken. Gigantische winsten over kwetsbare ruggen.

Het gaat slecht met de zorg in Nederland. Minister Schippers van volksgezondheid, welzijn en sport heeft één grote uitdaging: het beteugelen van de zorgkosten. Ondertussen spekken kleine verzorgbedrijven hun bankrekening. Winsten van 20% of meer zijn geen uitzondering. Hoogleraren Harry Verbon en Jeroen Suijs hebben dit in kaart gebracht. “Deze zorgbedrijven moeten zoveel mogelijk zorg aan hun cliënten geven. Als ze geld overhouden, betekent dit dat ze kennelijk meer zorg konden geven,“ aldus Harry Verbon. Jeroen Suijs voegt hier aan toe dat vooral bedrijven die hulp bieden aan kwetsbare mensen gigantische winsten maken. Deze winst wordt door directies geïncasseerd, bovenop hun salaris. “Ik had niet gedacht dat het in de zorg zo gemakkelijk geld verdienen was.” De man van Edith Schippers werkt bij een adviesbedrijf dat ervoor zorgt dat zorgbedrijven groot kunnen cashen. ( Zie hieronder update)

Adviesbureaus zoeken de rand van de wet op

Maar hoe boeken zorginstellingen zo eenvoudig winst? Het gros van deze bedrijven worstelt namelijk met teruglopende inkomsten ten gevolge van de bezuinigingen binnen de zorgsector. Het antwoord is simpel: met behulp van adviesbureaus. Zij gebruiken de mazen van de wet om zoveel mogelijk geld naar de zorgdirecteuren te sluizen. Dit wordt gedaan door middel van een rendabel declaratiesysteem. Een stoplichtsysteem geeft daarbij aan hoe rendabel het behandelen van een patiënt nog is. We geven je een korte uitleg.

Een arts krijgt voor de behandeling van een depressie betaald per tijdsperiode. Voor een behandeling tussen de 250 en 800 minuten staat een vast bedrag. Er wordt voor 250 minuten dus evenveel verdiend als voor 750 minuten behandeling. Als de arts de 800 minuten passeert, schiet dit vaste tarief ineens omhoog. De arts krijgt van 800 tot 1800 minuten behandeling een hoger tarief. Als de grens van 1800 minuten overschreden wordt, schiet dit tarief wederom de lucht in. Dit proces blijft zich herhalen. Het gevolg? Artsen stoppen massaal met behandelen zodra zij in een nieuwe tijdsperiode belanden. Het is dus het meest efficiënte om laag in een tijdvak te blijven, of wanneer je hoog in een tijdvak zit nog een aantal minuten extra te behandelen, zodat je in een hoger tijdvak komt dat ongeveer twee keer zoveel geld oplevert. Zodra de buit binnen is, wordt de behandeling gestopt. Geld is dus belangrijker dan de ideale behandelduur van een patiënt.

Het is schrijnend om te zien dat de cijfers van artsen die in loondienst werken totaal niet overeenkomen met dat van artsen die per tijdsperiode betaald krijgen. Hier ontstaan geen grote ‘pieken’ van behandelingen die worden stopgezet nadat ze in een nieuwe tijdsperiode komen. Artsen in loondienst stoppen niet nadat ze iemand 801 minuten behandeld hebben, de patiënt staat centraal.

Follow the Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek, laat weten dat een spontaan gesprekje met een collega bij het koffiezetautomaat een declaratie van een kwartier oplevert. Bellen met een patiënt die niet opneemt, valt ook onder de declarabele tijd. Wie grof geld wilt verdienen in de zorg, moet dus efficiënt en met grote regelmaat declareren. Wil jij meer lezen over de soap rondom de zorg in Nederland? Ontdek dan hier hoe de man (!) van Edith Schippers tonnen verdient aan haar zorgbeleid.

UPDATE: 12-10-2016 De man van Edith Schippers heeft inmiddels zijn baan opgegeven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.