Glazen plafond blijft ook dit jaar intact

Dit jaar is 18,1 procent van de hoogleraren in Nederland vrouwelijk, dat meldt het Landelijk Netwerk Vrouwelijk Hoogelaren (LNVH). Dat is een lichte stijging vergeleken met voorgaande jaren, in 2014 was dit namelijk nog 16,9 procent. Toch blijft het  glazen plafond voor vrouwen onverminderd dik in de academische wereld.

De laatste tien jaar schommelt procentuele groei tussen de 0,6 en 1,4%. Als we in Nederland op deze manier door blijven gaan zouden er pas rond 2054 ongeveer net zoveel mannelijke als vrouwelijke hoogleraren zijn.

Volgens het rapport van het LNVH lopen vrouwelijke wetenschappers jaarlijks miljoenen mis. Mannen verdienen maandelijks bijna 800 euro bruto per maand meer. Dit grote verschil komt volgens de stichting vooral doordat vrouwen binnen de functiecategorieën docent, universitair hoofddocent en hoogleraar in lagere functieniveaus worden ingedeeld.

Tilburg University 

In 2015 was 15.3% van het aantal hoogleraren op Tilburg Universitiy vrouwelijk. Dat is dus bijna 3% onder het landelijk gemiddelde. Er zijn maar een handje vol universiteiten in Nederland die het op dit gebied minder goed doen. Marrie Bekker zei een jaar geleden nog dat 25% van de hoogleraren in 2017 vrouwelijk moet zijn in Tilburg. Dat lijkt dus knap lastig te worden.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.